Publisert 2. april 2006

Forskere som går på tvers av sin forskningsinstitusjons offisielle syn, opplever å bli frosset ut, advarer havforskere i et brev til Norsk Forskerforbund.

NTB

Havforskerlaget i Bergen tar i brevet opp dilemmaet som oppstår når forskere sitter på vitenskapelig dokumentert kunnskap som er politisk kontroversiell, og som kan skade økonomiske interesser, skriver Aftenposten.

Bakgrunnen er den aktuelle saken ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), bekrefter Trygve Gytre, som har signert brevet. Inntil for noen dager siden var han leder av Havforskerlaget. NIFES-saken dreier seg om seniorforsker Claudette Bethune og hennes uttalelser i flere aviser, bl.a. om at russerne kunne ha rett i sine anklager om høye verdier av kadmium i norsk laks. Det skjedde på et tidspunkt der hele det offisielle Norge mente å vite at russerne målte feil. Store nasjonaløkonomiske interesser sto på spill.

Bethunes uttalelser førte til at ledelsen ved NIFES gikk ut med en pressemelding der instituttet tok sterkt avstand fra innholdet i hennes utsagn. Saken har også ført til at hun er presset ut av jobben.

Havforskerlaget viser også til en sak for to år siden, der Havforskningsinstituttet tok avstand fra sin egen forsker, Erik Slinde. Han kritiserte hygienen til norske fiskere i et intervju med avisen Fiskaren.

Havforskerlaget tar ikke stilling til hvem som har faglig rett i disse sakene.
– Men vi mener at personrettede pressemeldinger representerer en form for mobbing som ikke er forenlig med de etiske regler som gjelder mellom staten, de ansatte og organisasjonene, heter det i brevet.

Oljevirksomheten i nord
Havforskerne tror ikke problemene blir mindre i forbindelse med den omstridte oljevirksomheten i nord.
«I særlig grad kan vi vente problemer med forskernes ytringsfrihet i forbindelse med planene om økt oljeaktivitet i nordområdene», heter det bl.a. i brevet.

– Det er sterke politiske interesser for å bygge ut områdene i nord, mens forskerne er bekymret. Vi ser store interessekonflikter mellom verneorienterte forskere og utbyggere, sier Gytre til Aftenposten.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger