Publisert 12. mars 2006

Statoil fikk sist uke varsel om pålegg fra Petroleumstilsynet knyttet til mangelfull styring av arbeidsmiljøet i selskapet. Tre statlige tilsynsorgan ga dessuten skriftlig uttrykk for at de mener selskapet opptrer rotete.

Tekst: Torstein Schjølberg

Det kan neppe oppleves som uproblematisk for Statoil-ledelsen når direktørene for tre statlige tilsyn finner grunn til å skrive brev hvor de gir uttrykk for at de mener Statoil opptrer rotete. Det gjør ikke situasjonen bedre for Statoil at dette brevet sendes samtidig med at Petroleumstilsynet varsler relativt omfattende pålegg for mangelfull styring av arbeidsmiljøet i selskapet.

Her er noen av innspillene som den senere tid har kommet fra forskjellig hold knyttet til HMS i Statoil:

-Statoil opptrer rotete
I desember ønsket tre statlige tilsynsorgan å diskutere helse og sikkerhet med Statoil, men oljegiganten avlyste møtene flere ganger, meldte Stavanger Aftenblad lørdag.

Dette resulterte i at Petroleumstilsynet, Helsetilsynet og Statens forurensingstilsyns direktører skrev brev til Statoil for å fortelle at de mener selskapet opptrer «rotete».

Magne Ognedal

Petroleumstilsynets direktør Magne Ognedal skriver: «Myndighetene opplever ovennevnte som rotete og lurer på hva som kan ligge bak.»
– Vi vet ikke noe om bakgrunnen for disse avlysningene, og har heller ikke spurt om det. For alt vi vet kan grunnene være gode, men det vet vi altså ingenting om, sier han til Stavanger Aftenblad.

De tre tilsynene mener møtet er svært viktig, særlig i lys av granskningen etter Snorre-utblåsningen. Statoil opplyser at møtene har blitt avlyst på grunn av sykdom.

Ketil Karlsen

NOPEFs spesialrådgiver innen HMS sier i en kommentar til Petromagasinet.no at det er svært underlig at Statoil ikke har sett seg i stand til å avvikle denne type viktige møter med tilsynsmyndighetene. – Det finnes knapt et selskap i verden som har bedre utgangspunkt enn Statoil til å etablere et sikkert og godt arbeidsmiljø i samarbeid med myndighetene og fagforeningene, tilføyer Karlsen, som også reflekterer over hvorvidt Statoil noen gang kan tenkes å avlyse et møte med for eksempel Gazprom om Shtokman.

-Mangelfull styring av arbeidsmiljø
Petroleumstilsynet førte i perioden september – desember 2005 tilsyn med styring av arbeidsmiljø på Statoils innretninger til havs. I denne forbindelse ble Statoils overordnede styring av arbeidsmiljø vurdert.

Ill.: Statoil

Tilsynet avdekket flere svakheter i Statoils styring av arbeidsmiljø i forhold til krav i regelverket. Det ble registrert fem avvik og fire forhold med potensial for forbedringer.

De fem avvikene var:
– Mangelfull avviksbehandling
– Mangelfulle styrende dokumenter (flere avvik)
– Mangelfull oppfølging av arbeidsmiljøforhold
– Mangelfull involvering av arbeidsmiljøkompetanse ved oppfølging av arbeidsmiljøforhold
– Mangelfull erfaringsoverføring og vurdering av behov for iverksetting av forebyggende tiltak.

– Vi er av den oppfatning at viktige årsaker til mangelfull styring av arbeidsmiljø hos Statoil er manglende forståelse i organisasjonen for at krav til arbeidsmiljø har samme formelle status som øvrige HMS-krav i regelverket, og skal følges opp med en tilsvarende systematikk, sier Petroleumstilsynet.

Med bakgrunn i disse funn har Petroleumstilsynet gitt Statoil varsel om pålegg.

– Utfordrer regelverket
I januar i år (artikkel) gikk lederen i NOPEFs oljearbeiderforening i Statoil, Dag Unnar Mongstad ut med et varsko mot hendelsene offshore. Foreningens leder sa da blant annet at selskapet utfordrer regelverket, og at var dypt bekymret over hendelsene på selskapets installasjoner i løpet av de siste fjorten månedene.

Dag Unnar Mongstad

Mongstad ropte et kraftig varsko til alle involverte, og varslet da at Oljearbeiderforeningen i NOPEF snarest ville ta opp utviklingen i full bredde med ledelsen i selskapet.

– Det startet med Snorre A utblåsingen, og det siste er den alvorlige gasslekkasjen på Visund, sa Mongstad.

Han pekte på at det mellom disse alvorlige hendelsene har vært branner, branntilløp og gasslekkasjer samt vedlikeholdsproblematikk med livbåter.

– Så mange hendelser kan ikke være tilfeldig, men må oppfattes som viktige signal om at vi er på feil spor. Det må handles raskt for at vi igjen skal ha trygge arbeidsplasser på installasjonene våre, sa han.

Satsing på adferdsbasert sikkerhet
Statoils satsing for å bedre den enkelte ansattes og leverandørenes sikkerhetsatferd og -kultur går for fullt.

Til nå har 23.500 Statoil- og leverandøransatte deltatt i denne storstilte satsningen fremgikk det av opplysninger fra Statoil februar måned. Statoils kollegaprogram har bidratt til å bedre sikkerhetsatferden, ifølge en undersøkelse fra Rogalandsforskning. Undersøkelsen viser at 50 prosent av deltakerne er blitt mer bevisste på sikkerhet. Hele 90 prosent av de spurte opplever sine ledere som mer sikkerhetsbevisste, ifølge Statoil.

Nina Udnes Tronstad
Foto: Statoil

– Kollegaprogrammet har vært et sentralt bidrag til den positive utviklingen innen helse, miljø og sikkerhet som vi nå opplever i Statoil, sier Nina Udnes Tronstad, konserndirektør for HMS.

Programmet ble satt i gang i 2003, og hvor hensikten med satsingen er å bedre sikkerhetsatferd og -kultur i Statoil og hos leverandørene. Kollegaprogrammet er en langsiktig satsing. Det er planlagt 36 samlinger i 2006.


Advarer
Fagleder arbeidsmiljø i Petroleumstilsynet, Sigvart Zachariassen advarte under en HMS-konferanse i Stavanger i desember 2005 mot den ensidige oppmerksomheten adferdsbasert sikkerhet eller ”Behavioral based Safety” er ferd med å få i oljebransjen.

Sigvart Zachariassen

Zachariassen minnet da om at begrepet Helse, Miljø og Sikkerhet omfatter en rekke andre faktorer enn den enkeltes adferd.

– Den personlige adferd kan ikke løsrives fra ledelse, bemanning, opplæring, prosedyrer, organisasjon, kommunikasjon/samarbeid, operasjon/arbeidsoppgave, planlegging og tid til gjennomføring mv., understreket Zachariassen.

Zachariassen stilte spørsmål ved blant annet uttalelser fra Statoil om konsekvensledelse (straff) er i samsvar med god HMS-kultur. Han mente det ville være vanskelig for selskapene å være troverdige i sin gjennomføring med hensyn på at atferdskontroll og straff skal fungere rettferdig på alle nivå i organisasjonen.

Må reagere
Statoils ledelse har lagt enorm prestisje i å framstå som et selskap som tar Helse, Miljø og Sikkerhet på alvor. Følgende er hentet fra selskapets egne hjemmesider:

«Statoil bygger et internasjonalt olje- og gasselskap i verdensklasse. Dette forutsetter at vi også er i aller fremste rekke innen helse, miljø og sikkerhet (HMS). Ingen annen vei er farbar.

Dersom ikke HMS-oppgavene tas på alvor, mister selskapet legitimitet, konkurransekraft og eksistensberettigelse.»

Det er grunn til å tro at innspillene som er kommet, og som nå toppet seg gjennom tilsynsorganenes oppsiktsvekkende brev, vil føre til en omfattende gjennomgang av HMS-styringen i Statoil. Ut fra selskapets høye ambisjoner innenfor Helse, Miljø og Sikkerhet har selskapet neppe annet valg enn å reagere resolutt og konstruktivt på den senere tids kritiske merknader.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger