Publisert 15. september 2008

Brasils president Luís Inácio da Silva ser gjerne til Norge når landets olje- og gasslovgivningen skal skrives om. Men kritikere advarer mot den norske modellen.,NTB

Ni enorme oljefunn ble nylig konstatert langs Brasils kyst. På et frokostmøte i Rio de Janeiro mandag diskuterte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) de nyoppdagede oljeressursene med Brasils energiminister Edison Lobão. StatoilHydro-sjef Helge Lund og sjefen for det brasilianske oljeselskapet Petrobras, Sérgio Gabrielli, var også til stede på møtet.

Jens Stoltenberg innledet sitt fire dager lange Brasil-besøk søndag. Statsministeren åpnet mandag ettermiddag den norske paviljongen på messen Rio Oil and Gas. Hele 53 norske selskaper deltar på messen. Tirsdag møter han Lula i hovedstaden Brasilia.

Likhetstrekk
– Norge og Brasil har gjort mange lignende erfaringer, og det er mange likhetstrekk mellom StatoilHydro og Petrobras. Norge har funnet balansen mellom statlig styring, nasjonalt eierskap og private investeringer, og vil gjerne dele våre erfaringer med Brasil, sa Jens Stoltenberg etter møtet.

De siste ukene har president Luis Inácio Lula da Silva flere ganger vist til den norske modellen, der det statlige organet Petoro administrerer statens oljevirksomhet, mens Oljedirektoratet deler ut boringstillatelser og lisenser sammen med Olje- og energidepartementet. Lula vil også gjerne ha et oljefond etter norsk mønster.

Mye å lære av Norge
En brasiliansk arbeidsgruppe utreder den norske modellen.

– Norge har gjort gode erfaringer med sin modell. Hvis dette har fungert bra i Norge, er det ingen grunn til at det ikke skulle fungere her. Ingen avgjørelse er tatt, men dersom vi faller ned på den norske modellen, vil det bli en lignende løsning med et nytt statlig selskap som Petoro, sa energiminister Edison Lobão.

Petrobras-direktør Sérgio Gabrielli deltar i utredningen og legger ikke skjul på at diskusjonene med regjeringen er tøffe. Petrobras, som har investert mye i oljeletingen, er kanskje den som har mest å tape på reformplanene. Gabrielli har tidligere sagt at Petrobras kan utvinne oljen på egen hånd.

– Uansett hvilken modell vi velger, vil Petrobras spille en fundamental rolle, forsikrer Lobão.

Unødvendig
Kritikere mener Lula bør bygge videre på dagens ordning. Det er Agência Nacional do Petróleo (ANP) som auksjonerer bort lisenser til å drive prøveboring og forekomster tilfaller selskapet fant dem.

– Systemet vi har i dag fungerer fint. Vi har Petrobras, som har teknologi og 50 års erfaring, og ANP, som kan regulere og kontrollere aktiviteten, sier forsker Giuseppe Bacoccoli ved Coppe-instituttet ved det føderale universitetet i Rio de Janeiro, til NTB.

– Det fins ikke noe mer gjennomsiktig enn dagens ordning. Ingenting skjer bak lukkede dører, og jeg er redd for hva som kan skje dersom dette nye statlige organet, som skal forvalte mye penger, havner i hendene på folk som ikke er så ærlige som de som styrer i dag, sier Bacoccoli. Han mener endringer i reglene også kan gjøre investorene usikre.

Føderale inntekter
Jens Stoltenberg mener også at forutsigbarhet er viktig.

– Basert på dette kan industrien gjøre langsiktige investeringer, sier han.
Lula har ikke sagt hvorfor han vil endre dagens ordning. Med dagens system får delstatene royalties fra oljeselskapene, og Lula leter trolig etter en mulighet til å sikre større inntekter til føderale myndigheter, ikke bare de rike delstatene sørøst i landet.

Dagens system ble innført i 1997, da Petrobras ble delprivatisert.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger