Publisert 4. februar 2000

Olje- og energidepartementet har sendt forslag til program for konsekvensutredning av havområdene i Barentshavet sørøst på høring. Det kan være første steg mot åpning.

SPYTT UT: Olje- og energiminister ber nå alle som vil komme
med innspill i forhold til åpningen av Barentshavet Sørøst.
Det må skje før utgangen av februart 2012.
(Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)

Stortinget vedtok i den siste versjonen av forvaltningsplanen for Barentshavet-Lofoten å igangsette en konsekvensutredning med det mål for øyet å tildele utvinningstillatelser i området, og en datainnsamling i det tidligere omstridte området vest for avgrensningslinjen i Barentshavet sør. I dag sender Olje- og energidepartementet forslag til program for konsekvensutredning av disse havområdene på høring.

Dersom konsekvensutredningen gir grunnlag for det, vil regjeringen legge frem en stortingsmelding som anbefaler åpning av disse områdene for petroleumsvirksomhet.

– De uåpnede områdene i nord spiller en viktig rolle for utviklingen av petroleumsvirksomheten på norsk sokkel de neste 40 årene. Dersom vi lykkes med vår satsing, vil det legge grunnlaget for en helt ny tidsalder i nord, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe i en kommentar.

Store områder
Områdene det er snakk om, er relativt store; rundt 44.000 kvadratkilometer. Det omfatter de østlige deler av Barentshavet som ligger sør for 74°30′ N og vest for avgrensningslinjen mot Russland. Dette er områder som på ingen måte er tilgjengelig for petroleumsvirksomhet i dag.

OED har lagt stor vekt på å involvere både lokale myndigheter og særskilte interesseorganisasjoner i prosessen, og har alt i alt satt av tre måneder til høringsrunden. Det vil si at alle innspill må være inne seneste 29.02.2012.

Store ressurser å hente?
Oljedirektoratet har tidligere uttrykt stor forventning til hva områdene i Barentshavet Sørøst kan inneholde, da det fra før er påvist hydrokarboner øst og vest for det tidligere omstridte området. Senest i sommer ble det skutt store mengder 2D-seismikk i området, og de seismiske undersøkelsene skal gjenopptas neste sommer.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger