Publisert 4. februar 2000

(OTC ’09) Sandnesfirmaet Cubility har fått enorm oppmerksomhet rundt sin revolusjonerende Mudcube. Etter et par mørke skyer, ser det nå lysere ut enn noen gang.

VENTER SPENT: Cubilitys berømte Mudcube er nå endelig
kommet ut til Oseberg B for kvalitetsgodkjenning av
StatoilHydro. Konsernsjef Rolf Thorkildsen og forretnings-
utvikler Stein Erik Moi (t.h.) venter nå på at markedet
skal åpne seg (foto: MAGNUS BIRKENES)

Cubilitys integrerte shaker, Mudcube, skulle opprinnelig vært ute til testing på norsk sokkel for over et år siden, på Sleipner B. Ymse komplikasjoner, blant annet relatert til StatoilHydros boreprogram, gjorde at testen måtte flyttes til Oseberg B. Heller ikke det gikk smertefritt, og flere forsinkelser oppstod. Nå er den derimot på plass, og Sandnesfirmaet håper nå at StatoilHydros teknologikvalifiseringsprogram skal sørge for en radig inntreden på den åpne markedet.

Oilinfo traff Cubility under årets OTC i Houston, og konsernsjef Rolf Thorkildsen og forretningsutvikler Stein Erik Moi sier at deres røde boks fortsatt er langt foran den nye rekken av konkurrenter som har kommet på banen siden Mudcube-konseptet ble introdusert for et par år siden.

å begynne i rett ende
I løpet av de siste par årene har det kommet en rekke nye shakere på markedet. Blant annet introduserer NOV Brandt en ny modell i disse dager. Er dere fortsatt et hode foran?
– Helt klart. Ingen av våre konkurrenter har det vi har, nemlig en fullt integrert løsning som tar seg av avgasser. Vi setter HMS høyt; det er noe ingen andre gjør på samme måte. Våre konkurrenter har kanskje introdusert større maskiner, med flere dekk, men det kan vi også gjøre. Vi kan også dimensjonere opp Mudcube, men dages design er laget med tanke på å passe inn på eksisterende plasser på installasjonene, forklarer Stein Erik Moi til Oilinfo fra Cubilitys hjørne på den norske OTC-paviljongen.

– En annen viktig ting, er testsenteret vårt i Sandnes. Vi har laget et testsenter som så nært som mulig simulerer faktiske offshoreforhold. Det er det ingen andre som har. De fleste bare lager maskinene og sender dem ut. På mange måter begynner vi mer i rett ende, legger konsernsjef Rolf Thorkildsen til.

Mye i vente
Mudcube skulle etter planen blitt utplassert på Oseberg B i månedsskiftet november/desember ifjor, men Stein Erik Moi innrømmer at selskapet traff på noen tekniske problemer som måtte sorteres ut.
– Vi måtte ta den inn for å forbedre noen teknologipunkter, blant annet med tanke på volum og strømningsrater for flere forskjellige typer borevæske. Vi byttet ut flere interne komponenter, og resultatet ble mer enn godt nok. Nå er alt som det skal være, og i tillegg har den fått tilnærmet dobbel kapasitet, forklarer Moi til Oilinfo.

StatoilHydro har den nå på Oseberg B for å kjøre den gjennom sitt teknologikvalifiseringsprogram og omfattende testing. Hvor lang tid det vil ta, er usikkert, men får den godkjent-stempelet, er døren åpne for salg av Mudcube til store deler av norsk sokkel.

Oppgraderingshimmelen

– Flere installasjoner og utstyr på norsk sokkel begynner å dra på årene, og oppgraderingsmarkedet kan bli stort for oss. Rene tall skulle tilsi et marked i Nordsjøen på mer enn 100 millioner kroner fra 2010, sier Stein Erik Moi.

Han har store forhåpninger: Selskapet har allerede rundt ti mulige prospekter i Nordsjøen og Norskehavet, og på sikt vil rundt 25 installasjoner trenge oppgraderinger på shakerfronten. I tillegg kommer rundt 29 flytende installasjoner, men her er det opp til operatørene å være pådrivere.

Nå venter de bare på StatoilHydros tommel opp.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger