Publisert 4. februar 2000

Den regionale kurdiske regjeringen i Nord-Irak har publisert kontrakten de har med norske DNO om oljen fra Tawke-feltet. Den avslører at DNO må punge ut til myndighetene.

DNO har store eierinteresser på Tawke-feltet nord i Irak, som styres av en regional kurdisk regjering. På grunn av uenighet mellom den regionale regjeringen og den nasjonale regjeringen i Bagdad får ikke DNO eksportere oljen fra Tawke-feltet, men den må selges på det lokale markedet i påvente av et regelverk som skal regulere oljeeksport fra området.

Publiseringen av kontrakten blir sett på som et forsøk fra den regionale regjeringen å imøtekomme styret i Bagdad, og Ashti Hawrami, naturressursminister i den kurdiske regjeringen skriver selv i et brev at kunngjøringen av kontrakten med DNO er et forsøk på å få fortgang i samtalene med sentralregjeringen.

– For å vise hvor innstilt vi er på å få til enighet publiserer vi nå kontraktene med selskapene DNO og Genel, for å fasilitere diskusjon og vise hvor transparente disse kontraktene er og de økonomiske fordelene de har for alle i Irak, skriver Hawrami.

DNO skriver i en børsmelding at de ikke vil kommentere saken utover brevet som er sendt fra myndighetene.

Se kontrakten ved å klikke her.

Ifølge Stocklink viser kontrakten at DNO må betale den kurdiske regjeringen (KRG) 7,5 millioner dollar når produksjonen når 10 millioner fat. Når produksjonen når 20 millioner fat og 50 millioner fat må selskapet betale henholdsvis 10 millioner og 20 millioner dollar til myndighetene. Avtalen kan slå veldig dårlig ut for DNO, i og med at den ikke avhenger av prisen oljen er solgt for. Nå selges produksjonen fra feltet til underpris på det lokale markedet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger