Publisert 3. mai 2007

Russland stanser leveranser av olje og kull til Estland, som det foreløpige siste utspillet i konflikten mellom de to landene., NTB

Den statlige russiske jernbanen opplyste onsdag kveld at selskapet skal utføre en rekke reparasjoner av jernbaneforbindelsene til Estland, og at det derfor ikke er teknisk mulig å frakte olje og kull over grensen. Mangel på godsvogner til å frakte kull blir også oppgitt som årsak.

Russiske myndigheter har ikke kommet noen politisk begrunnelse for å stanse energileveransene, men landet har tidligere brukt stans i energieksport som pressmiddel mot gjenstridige naboer. Derfor hersker det liten tvil, i hvert fall i Estland, om at den egentlige årsaken til energistansen skyldes den økende striden mellom landene som har utviklet seg de siste dagene.

Ambassadører angrepet
Tidligere på dagen ble bilene til den estiske og den svenske ambassadøren til Russland angrepet av rasende demonstranter i Moskva. Bruduljene startet onsdag morgen da den svenske ambassadøren Johan Molander skulle dra til den estiske ambassade for å diskutere situasjonen med sin estiske kollega Marina Kaljurand.

Molanders bil ble overfalt av en rasende folkemengde som sparket på bilen, rev av det svenske flagget og slo i stykker et sidespeil. Verken Molander eller sjåføren kom til skade.

Da Kaljurand noen timer senere skulle holde en pressekonferanse om konflikten et annet sted i Moskva, ble hennes bil angrepet på samme måte. Ungdommer fra den Putin-tro bevegelsen Nasj stormet inn i redaksjonen til avisen Argumentij i Faktij, der pressekonferansen ble holdt, og forsøkte å hindre ambassadøren i å forlate bygningen. Livvaktene til Kaljurand kom i håndgemeng med demonstrantene og måtte bruke pepperspray for å komme forbi.

– Angrepet var rettet mot meg, men ingen klarte å ta meg, sa hun.

Protester
Årsaken til hendelsene er den økende konflikten mellom Estland og Russland etter at et sovjetisk krigsmonument og noen sovjetiske soldatgraver ble flyttet fra en plass i sentrum av Tallinn til utkanten av byen.

Både Estland og Sverige har kommet med skarpe protester etter hendelsene. Molander dro senere på dagen til russisk UD for å kreve en forklaring og at hendelsen granskes. Tidligere på dagen ble den russiske ambassadøren til Stockholm innkalt til i svensk UD for å motta en formell svensk protest.

Svensk UD sier i en kommentar onsdag kveld at de fortsatt venter på en forklaring fra Russland.

Den estiske presidenten Toomas Hendrik Ilves oppfordrer Russland til å besinne seg og «oppføre seg sivilisert» i konflikten, og påpeker blant annet at det ikke er vanlig i Europa å kreve regjeringsskifte i et annet land, slik russiske folkevalgte gjorde denne uka.
Russisk UD mener Estland selv har skyld i bråket etter at den estiske regjeringen har kommet med «provokasjoner».

Evakuert
Den estiske ambassaden i Moskva har de siste dagene vært beleiret av demonstranter. Estland har evakuert pårørende til ambassadepersonellet til Tallinn, og den konsulære avdelingen er stengt.

Sikkerheten er ikke skjerpet ved den svenske ambassaden i Moskva, men de ansatte oppfordres til å være på vakt og ta sine forholdsregler.

EU-kommisjonen og EUs formannskap oppfordrer Russland om å beskytte utenlandske ambassader i henhold til Wien-konvensjonen. Formannskapet er «alvorlig bekymret» over hendelsene i Moskva, og ber partene om å trappe ned konflikten. Samtidig understreker EU at spørsmålet om flyttingen av det sovjetiske krigsminnesmerket er Estlands indre anliggende, og at det ikke foreligger noen planer om å avlyse toppmøtet mellom EU og Russland 18. mai, slik Estland har krevd.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger