Kværner vil bygge FPSO-er
Glenn Stangeland
16. september 2019
Johans Castberg (Illustrasjon: Equinor)
Kværner vil bygge FPSO-er
Glenn Stangeland
16. september 2019

Kværner bygger nå plattformdekket til Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Og selskapet vil bygge flere FPSO-er i tiden fremover.

– Vi har effektive anlegg for bygging av plattformer, med nytt automatisert produksjonsutstyr og verdensledende kompetanse. Vi mener at vi nå kan tilby en av verdens beste produksjonslinjer for avanserte FPSO’er, med fokus på sikker gjennomføring innenfor avtalt kvalitet, tid og budsjett. Vi sikter på at vi skal vinne og gjennomføre en serie FPSO’er etter Johan Castberg, sier administrerende direktør Karl-Petter Løken i en børsmelding.

Færre bunnfaste understell

Av de prospektene for olje og gassprosjekter som er aktuelle for Kværner, så ventes det å bli lengre mellom de store offshoreplattformene med bunnfaste understell.

Slik situasjonen er i dag, bygges det ikke hele FPSO-er i Norge. Skrogene bygges i Asia, mens norske leverandører i beste fall bidrar med med topside eller utstyrspakker.

På Equinor sine leverandørdager ble FPSO trukket frem som et konsept som blir viktigere for selskapets prosjekter i årene som kommer.

På norsk sokkel vil trolig både Wisting (OMV/Equinor) og Alta/Gohta (Lundin) bygges ut med FPSO-er.

Satser på offshorevind

Kværner varsler samtidig en spisset satsing på offshorevind.

Selskapet har allerede levert over 50 enheter for offshore vindprosjekter, og er i øyeblikket involvert i tidligfase-arbeid for flere kunder.

– Markedet for utbygging av offshore vindkraft øker eksponentielt. Skal slike utbygninger bli lønnsomme for både energiselskaper og samfunnet er det viktig at leverandørene kan bidra med sikker og effektiv gjennomføring. Vi tar med oss verdifull kunnskap fra oljebransjen der kostnadene over tid er betydelig redusert, sier Løken.

Vil du ha oversikt over fremtidige letebrønner og utbyggingsprosjekter i Norge?
Prøv Petro Database gratis i 30 dager!