Kyllingstad i strupen på Statoil-Jacobsen

Publisert 13. februar 2013

Ståle Kyllingstad sørget for å gå til frontalangrep på Statoils Jon Arnt Jacobsen etter at sistnevnte forsøkte å forklare hvorfor en rekke kontrakter havner i Asia.,

– Vi må ha en åpen og faktabasert dialog. Slik åpnet Jon Arnt Jacobsen fra Statoil sin innledning, som generelt dreide seg om hvorfor man i stor grad benytter seg av asiatiske verft.

Og åpen dialog fikk han.

– Du minner om Lance Armstrong: Han var god til å snakke, men han var dopa, sa Kyllingstad da han umiddelbart ba om ordet etter Jacobsens innlegg.

– Vi evaluerer ikke på pris alene
I sitt innlegg advarte Jacobsen mot flere ting, deriblant faren for kostnadseksplosjon og lavere kapasitet.

– Oljeindustrien har endret seg og blitt global. Verden misunner oss petroleumsklyngen, for vi er ledende på mange områder internasjonalt. Noen av utfordringer vi har opplevd er blant annet at det unektelig har blitt en vesentlig kostnadsøkning. På Gudrun for eksempel har vi opplevd en kostnadsøkning på over 50 prosent på to-tre år. Prisdifferansen på norske og internasjonale aktører kan variere mellom 50 og opptil 70 prosent. Dette kan utgjøre milliarder, forklarte Jacobsen og la til:

– Kvalitet, kompetanse og HMS er helt kritiske områder. Det er ikke slik at vi evaluerer på pris alene. Vi diskuterer med partnerne. Vi har masse arr på kroppen, Det har vi lært av. Det er ikke mulig å skamby et prosjekt for Statoil. Da blir de avslørt og diskvalifisert. Vi er bekymret når norske aktører kommer ut med vesentlig høyere priser. Vi har ikke lov til å akseptere denne prisforskjellen. Det vil heller ikke være samfunnsmessig ansvarlig. Vi skal forvalte felleskapets ressurser, da må vi finne de beste leverandørene til å levere disse kompliserte prosjektene.

– Vi kan ikke tillate oss å endre på gjennomføringsstrategien. Vi må levere på tid og kost. Sammen med leverandøren må vi forstå oppgaven og risikoforståelsen så vi er i forkant. Her kommer vi til å konkurrere med de beste.

Armstrong
Det var direkte etter Jacobsens innlegg at Ståle Kyllingstad bad om ordet.

– Jeg vil spørre; hvordan er risikovurderingen ved å legge så mange kontrakter ut på så kort tid? De har ikke produsert til Norsok-standard før. Man kan ikke lære noe av noe man ikke har gjort, sa Kyllingstad;

Det minner om Lance Armstrong; Han var god til å snakke, men han var dopa, fortsatte han, før Jacobsen fikk svare for seg.

– Hvis det er noen som er opptatt av risiko, så er det oss. Hvis vi ikke lykkes, blir vi rundjult. Vi har brukt mye tid på dette. Vi har jobbet med koreanske og asiatiske verft i lang tid og fulgt med på utviklingen. Kjennetegnene ved det som har gått feil er at det ikke har blitt gjort forarbeid godt nok. Vi er ydmyke for at dette er krevende. Det hadde vært krevende uansett. Ingen kan vise til en track-record som er plettfri på tid og kost, sa Jacobsen.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger