Publisert 4. februar 2000

Nye teknologiaktører med løsninger for å utvinne mer, billigere og bedre kommer stadig inn på markedet. Kuehne + Nagel har signert logistikkontrakt med to av de som spås en lysende fremtid.

SIGNERTE: Bak fra venstre: Lars Kolding i Red Spider, Sola-ordfører Håkon Rege, Morten Nevland i Kuehne + Nagel, Hans Kristian Hegland i Ziebel. Foran fra venstre: Oddvar Dalane i Red Spider, salgssjef Reidar økland i Kuehne + Nagel og Ziebel CFO, Stig Hognestad. Foto: INGER JOHANNE STENBERG

– Selskapene i gruppen til Energy Venture er et satsingsområde med potensial, hver for seg er de små selskaper, men sammen får de storkundebehandling, forteller salgssjef i Kuehne + Nagel, Reidar økland til Oilinfo.

– Hvor mye er disse kontraktene verdt?

– Potensielt mye, men det er vanskelig å sette en konkret sum på de. Det kommer an på hvor mye aktivitet de to selskapene har, sier økland.

Han snakker om de to selskapene Ziebel og Red Spider som begge nå har skrevet under avtale med logistikkleverandøren Kuehne + Nagel i forbindelse med at de begge to ser for seg vekst og stor satsing.

– Vi prøver å redusere bruk av tradisjonelle metoder. I visse tilfeller kan wireline-operasjoner spares helt. Målet er også å redusere riggtid, og vi er blant de eneste som har denne teknologien. Ved å bruke vårt utstyr vil man kunne spare penger, og da blir det mer lønnsomt å ta ut mer og utvikle nye felt. Vi føler oss sikre på at det kommer til å skje mye fremover, og vi har fått god feedback fra kunder, forteller en engasjert salgssjef i Red Spider, Oddvar Dalane, mens han snakker om selskapet fjernstyringsteknologi for ventiler.

I dag har selskapet kun fem ansatte i Norge, men det hindrer likevel ikke optimismen i å blomstre. I løpet av neste år ser Dalane og hans kollegaer for seg å øke omsetningen med 80 prosent. Og med dyrt utstyr og tidspress i hele bransjen er det viktig at ting kommer på plass når det skal.

Første gang til sjøs

– Vi skal nå begynne vår første operasjon offshore, og det blir i Nordsjøen. Her skal vi levere til Ekofisk i første rekke, men vi er i prinsippet godt egnet for alle felt med mange horisontale og høyavviksbrønner. Derfor trenger vi å få utstyr raskt på plass. Dette er dyrt og komplisert utstyr som må fraktes raskt. Kuehne + Nagel som vi nå har valgt har en god forståelse for fraktvilkårene og toll rundt om i verden, forteller finansdirektør (CFO) i Ziebel, Stig Hognestad.

De to teknologibedriftene har begge fått kapitalinnsprøyting fra investorgruppen Energy Venture. Gruppen de har blitt en del av har stor tiltro fra Kuehne og Nagel, og logistikkselskapet håper å kunne samle enda flere.

– Vi vil lage en logistikkhub. Vi er jo allerede det til en viss grad, og vi har god kapasitet og en nær tetthet til kundene. Det vi kan tilby er at det går raskt, og at vi har god sporing. I tillegg kan vi tilby en tilstedeværelse flere steder. Vi ser at behovet for vår kompetanse øker, og at det i større grad blir viktig med gode logistikkløsninger. Når man skal sende dyrt og komplisert utstyr så trenger man solide løsninger, forteller Morten Nevland i Kuehne + Nagel.

Spennende teknologi
Og utstyret som skal på plass til enhver tid er store saker. For Red Spider sin del handler det om store komponenter som blir en integrert del av produksjonsrøret (tubing). Denne kan installeres på forhånd eller i etterkant, og kan ved hjelp av trykk eller timer, fjernstyre åpningen og lukkingen av ventiler nede i røret. Dalane forteller til Oilinfo at det er spesielt subseabrønner som kan nyte godt av denne løsningen.

– Utstyret vårt kan redusere bruk av tradisjonelle metoder, og da kan man også oppnå en sikkerhetsgevinst ved at man reduseres tungløft og personell offshore, sier Dalane.

Også for Ziebels del er det et stort marked ute i den norske sjøen. Selskapets løsning for logging nede i brønnen kan spare både wirelineoperasjoner og traktorbruk, og etter første stopp på Ekofisk i samarbeid med Deepwell er det mulig å bevege seg videre også til andre felt. Teknologien er ikke ny hos selskapet, men er hittil bare brukt onshore.

– I Norge må vi følge Norsok-standarden, det betyr at klarer vi det her så klarer vi det overalt. Løsningen vår går ut på at vi «trykker» en stang ned i reservoaret for å kartlegge hvor det finnes olje, gass og vann. Det er en avansert kartleggingsmetode som gjør at man slipper å bruke wireline, og traktor. Vår løsning kjøres helt ned, parkeres og logger hele lengden, sier Hognestad.

Godkjennende nikk fra ordføreren
Og mens selskapene utvider og logistikkpartneren samler trådene er ordføreren i Sola kommune svært vennligsinnet til næringsutviklingen som skjer som følge av avtalene.

– Vi er stolte av at vi har mye av det som trengs for å ha et logistikksenter her. Det er viktig at vi i det offentlige tilrettelegger, og vi jobber aktivt med det. Sjø, bane og ikke minst vei må fungere for at vi ikke stopper opp. Vi er opptatt av å tilrettelegge for næringsliv, spesielt for flyt av trafikk, forteller ordfører Håkon Rege.

De to avtalene som nå er signert settes i gang fortløpende, og begge selskapene er allerede i gang med satsingen i Norge fra sine kontorer i Sandnes og på Tananger.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger