Publisert 4. februar 2000

Fra oppjekkbar, innleid enhet, innom en FPSO og brønnhodeplattform til å bli lagt på hylla igjen. Gjenåpningen av Frøy-feltet har vært kronglete, og er igjen utsatt av lisenspartnerne.

ETT AV KONSEPTENE: Sevan-FPSO og
brønnhodeplattform. (Ill.: SEVAN)
JOBBET MED FRøY I MANGE åR: Erik Haugane og
Det norske. (Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

Frøy-feltet ble opprinnelig operert av Elf, som stengte ned produksjonen på feltet i 2001. Deretter ble lisensen gjenutdelt i 2005, og siden det har historien om Frøy tatt mange nye, og overraskende vendinger. Noe av stridighetene er trolig på grunn av den noe spesielle eiersammensetningen i Frøy-lisens 364: Både operatør Det norske og lisenspartner Premier har 50 prosents eierandel i lisensen. Det norske har også sagt at eiersammensetningen bør endres:

– Frøy har opplevd så mange tilbakeslag med Premier som partner at vi sannsynligvis må gjøre noe med eierstrukturen i lisensen, fortalte Det norske-sjefen Erik Haugane til Petro.no i november.

Mange humper i veien
Og tilbakeslagene har vært uvanlig mange for Frøy-feltet. Først sendte Det norske inn en Plan om utbygging og drift til Olje- og energidepartementet, som Premier Oil i april 2008 sa seg uenig i: de ville ha en løsning som var 30 prosent billigere. I midten av september samme år leverte lisenspartnerne inn en ny PUD, som begge var enige om. Denne var basert på å leie inn en oppjekkbar enhet fra Teekay, men så kom finanskrisen. Det betydde at Teekay ikke klarte å reise finansiering til den planlagte løsningen, og dermed måtte også den løsningen skrinlegges.

– Deretter foreslo vi en Sevan-løsning, men da foreslo Premier at vi skulle se på en ny dreneringsløsning. Den viste seg å ikke være bedre enn den opprinnelige løsningen, snarere tvert imot. Innen den løsningen var ferdig utredet, hadde nemlig kostnadsnivået til Sevan steget, uten at den alternative dreneringsløsningen bedret regnestykket, sier Erik Haugane til Petro.no nå.

Stand alone eller subsea?
Dermed slapp Det norske nyheten om at de utsetter Frøy på ubestemt tid 1. april i år, nøyaktig tre år etter at de første stridighetene om utbyggingskonseptet ble kjent. årsaken til utsettelsen er at det kanskje ikke lenger er behov for en stand alone-utbygging av Frøy.

– Da vi begynte arbeidet med Frøy var det ikke ledig kapasitet i noen av feltene i nærheten, men nå begynner det derimot å nærme seg ledig kapasitet i området, og vi ser at en del produksjonsmidler kan utnyttes mer effektivt, sier Erik Haugane til Petro.no, og nevner blant annet Varg, Glitne og Volve som felt det kan bli aktuelt å produsere mot. Haugane forteller at feltet kan bli bygget ut som et rent subsea-felt, men at selskapet også ser på andre alternativer.

– Vi har hatt så mange utsettelser at vi ikke har mye å tape på å sette en fot i bakken nå, sier Haugane.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger