Publisert 4. februar 2000

(ONS 2010) – Det er noen få NGOer som styrer hele debatten om olje og gass, og inntrykket av industrien er at vi er kjeltringer, sa en engasjert Det norske sjef fra podiet på ONS.

LEI AV UVITENHET: – Vi sammenlignes med kjeltringer som Hitler, sier Erik Haugane om
oljeindustrien. Foto: INGER JOHANNE STENBERG

Erik Haugane startet morgenen friskt på årets nest siste ONS-dag. Miljøorganisasjoner og andre ikke-statlige organisasjoner (NGO) fikk gjennomgå for å styre debatten omkring olje og gass til skremselspropaganda.

– Mytene omkring industrien skaper et rammeverk som undergraver vår mulighet til å redde verden. Utviklingen når det gjelder levealder og barnedødelighet i Indonesia har kommet like langt på 30 år som i løpet av 100 år i Norge, mye av dette skyldes oljeindustrien, sier Haugane.

Fullstendig bullshit
Haugane henviste til naturvitenskapen og mente oljeindustriens ansvar er å «forvirre» publikum med fakta. Påstander fra miljøaktivister som Al Goe om økende havnivå får lite respekt fra Det nroske-sjefen.

– Påstander om at havnivået skal øke med fem meter de neste hundre årene er helt utrolig når man ser at havnivået steg med 1,4 meter da iskappene som dekket store mengder av jorden smeltet for 20.000 år siden. Det er rett og slett fullstendig bullshit, sier Haugane.

Haugane henviste til en debatt med en ikke navngitt miljøaktivist tidligere hvor det ble argumentert med at oljeindustrien burde legge ned for å gi rom til ny energi. Som flere ganger tidligere, og med selskap av flere innenfor industrien, påpekte Haugane at det ikke er noen industri som har skapt sin egen arvtager.

– Det var ingen som bestemte at man skulle skyte alle hestene i det 17. århundre for å gi plass til eventuelt nye transportmidler. Bilen hadde ikke blitt funnet opp 100 år tidligere for det.

Vil ikke tas av vinden
Og at vind er et alternativ for å dekke energibehovet har Haugane liten tro på.

– Hvis vi skal la vind produsere like mye energi som vi trenger i Norge i dag vil vi måtte okkupere Sverige for å få plass, sier Haugane med et smil. – Men la det være klart, vi er en bransje som er over gjennomsnittet interessert i miljøet, og vi jobber hardt for å gjøre det vi kan best, utvinne olje og gass, på en måte som er mest mulig effektiv og som slipper ut minst mulig.

– Men hvis ikke vind er svaret hva skal vi gjøre da?

– Vi må finne på noe nytt. Det kan være vi kan få til noe met atomkraft, men det må bygges enormt mange, og selv det vil være vanskelig.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger