Publisert 4. februar 2000

(STRATEGIKONFERANSEN 2009) Ormen Langes prosjektdirektør, Bernt Granås i AS Norske Shell, gjorde sitt for å opprettholde optimismen for pionérprosjektet under årets Strategikonferanse. Det blir i hvert fall sju år til med hardt arbeid.,

LANGE PLANER: Shells prosjektdirektør for Ormen
Lange, Bernt Granås, lovet langsiktighet under årets
Strategikonferanse (foto: HENRIK SALTHE)
BRøNNRAMME: 1.200 tonn, signert Grenland Group.
Destinasjon: Ormen Lange (foto: GRENLAND GROUP)

Ormen Lange fase 1 er nå i ferd med å avsluttes, men det er fortsatt en lang rekke store løft igjen før kapasiteten, mulighetene og lokasjonene er fullt utnyttet på feltet. Ormen Lange fase 2 omfatter en hel rekke planer, og navnet på neste fase har nå derfor blitt endret til Ormen Lange Prosjekter.

Det er en hel rekke ting som skal gjøres på Ormen Lange-feltet i løpet av 2009. Dette inkluderer blant annet:

– En utkjøring av den sydlige brønnrammen, inkludert rørlegging og installasjon. Dette skal gjøres i løpet av høsten

– Det skal gjennomføres ytterligere boreoperasjoner.

– For første gang i historien skal det installeres subseajuletrær fra båt, såkalt «tree on wire». Det har blitt gjort fra båt før, men aldri mens de tilkoblede brønnene har vært aktive. å gjøre dette fra båt vil også frigjøre tid for West Navigator, som befinner seg på feltet.

– Det vil bli gjort tiltak for å maksimere produksjonen fra eksisterende brønner, samtidig som man vil utforske feltet ytterligere.

– Ikke minst skal subsea kompresjonspiloten sammenstilles i Egersund, fraktes til Nyhamna, installeres og ferdiggjøres.

– Det skal bygges en ny testgrop for kompresjonspiloten på Nyhamna. Der vil det i praksis bli en «operational spare» i forhold til det som skal ut på feltet. De samme komponentene skal brukes, i samme størrelsesorden, forklarte Granås til forsamlingen.

Flere oppdrag og avgjørelser

Det har hele tiden vært klart at det må en kompresjonsplattform til for å få Ormen Lange til å fungere optimalt. Utfordringen for Shell er å klare å unngå en gigantinstallasjon, samt klare å takle de kraftige værforholdene i Norskehavet.

– En flytende kompresjonsplattform er fortsatt base case. Vi jobber hardt mot løsninger som inkluderer subseakompresjon, men utgangspunktet er fortsatt base case. Det er ikke lett i Norskehavet. Norskehavet har de samme store bølgene som Mexicogulfen, men de har dem to ganger i året. Vi har dem seks måneder i strekk. Man har klart å takle slike utfordringer på åsgard og Norne; det er ikke umulig. Mye av teknikken ligger i riserne og forankringsløsningene, mener Granås.

Alt dette inngår som en del av Ormen Lange fase 2. Bernt Granås understreker at andre fase for feltet vil bli like omfattende som første fase, men vi kreve mer tid og mer planlegging. I det store og det hele er det gitt en omtrentlig tidsramme på rundt syv år for andre fase.

Jobb i Møre

Ormen Lange er et langsiktig prosjekt, basert på en moderat eller lav oljepris (rundt 38 dollar per fat). Dette gjør prosjektet relativt upåvirket av finanskrisen. I en tid hvor arbeidsplasser går tapt hver dag, er det også lovende at flere jobber kan skapes i kjølvannet av Ormen Lange.

– Vi legger opp til at det kan skapes rundt 500 arbeidsplasser i Møre og Romsdal som en konsekvens av følgeprosjekter og fremtidige løsninger knyttet til Ormen Lange. Da røret ble konstruert, ble vi pålagt å bygge det med ekstra stor kapasitet, og det kan føre til at fremtidige subsea to beach-løsninger i Norskehavet kan føres til Nyhamna og gjennom Orme, forklarte Granås.

– Ormen Lange kommer ikke til å fylle Nyhamna til evig tid, la han til.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger