Publisert 20. mars 2006

Den kraftige syklonen Larry raserte hus og rev opp trær med røttene da den veltet inn over Australia mandag morgen. Det er ikke meldt om skader på olje- og gassinstallasjonene som ligger utenfor kysten der syklonen rammet.

NTB

Larry, med vindkast opp mot 290 km/t, gikk berserk i en strekning på 300 kilometer, fra feriebyen Cairns til Townsville i det nordøstlige Australia.

Tusenvis av mennesker har søkt tilflukt i kjellere og tilfluktsrom, mens andre har flyktet innover i landet av frykt for den tropiske syklonen. Lavtliggende områder er evakuert. Flere steder ble det meldt om avrevne hustak, veltede trær og ødelagte avlinger, men syklonen skal ennå ikke ha forårsaket personskade.

Statsminister John Howard har satt militære styrker i beredskap, og lover føderal hjelp dersom det skulle bli nødvendig.
Ifølge Australias meteorologiske institutt utgjør syklonen «svært alvorlig fare for liv og eiendom», selv om den ble nedgradert fra styrke fem til styrke fire rett før den nådde land ved Innisfail.

Rammet revet
Feriebyen Cairns ligger i området som rammes av syklonen. Byen er et kjent sted for alle som besøker Australias berømte korallrev Great Barrier Reef, verdens største levende organisme.
Deler av revet kan ha blitt ødelagt av stormen, mener forskningsdirektør David Wachenseld. I områdene der stormen hadde sitt sentrum vil koraller, svamper, planter og andre organismer ha blitt revet opp med røttene, mener han.

Strømløse
Tusenvis av hjem langs kysten var strømløse mandag, og mange flyavganger til og fra Cairns og Townsville, den andre byen i området, ble innstilt.
Det er ikke meldt om skader på olje- og gassinstallasjonene som ligger utenfor kysten der syklonen rammet.

Syklonen Larry er den kraftigste som har nådd Australia siden 1974, da syklonen Tracy la nærmere 70 prosent av byen Darwin i ruiner og kostet 71 mennesker livet.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger