Publisert 10. desember 2007

Sju latinamerikanske land oppretter sin egen utviklingsbank for å distansere seg fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

NTB

Initiativet til Banco Sur kom fra Venezuelas president Hugo Chávez, som har fått med seg Brasil, Argentina, Bolivia, Ecuador, Paraguay og Uruguay.

Søndag ble avtalen om den nye utviklingsbanken undertegnet, da presidentene møttes i forbindelse med innsettelsen av Argentinas nye president Cristina Fernandez de Kirchner.

Den nye banken skal finansiere utviklingsprosjekter og medlemslandene vil få like stor innflytelse på driften, selv om Brasil og Venezuela vil skyte inn mesteparten av grunnkapitalen på rundt 40 milliarder kroner.

Bankens hovedkvarter vil ligge i Caracas, men fra flere hold understrekes det at Hugo Chávez ikke vil spille noen avgjørende rolle i driften av den grunn.

Brasil var til å begynne med skeptisk til bankplanene, men sluttet seg til under forutsetning av at Banco Sur vil bli drevet mer etter modell av Verdensbanken enn IMF.

Mange latinamerikanske land har et svært anstrengt forhold til IMF, som har stilt strenge krav om strukturelle endringer for å låne ut penger til kriserammede land.

Argentinas avtroppende president Nestor Kirchner anklager IMF for å ha mye av skylden for den økonomiske krisen som rammet landet for fem år siden, og både Argentina og Brasil har de siste årene betalt ned sin gjeld og vendt IMF ryggen.

Andre land i regionen håper å følge etter, og Venezuela har proklamert at de vil trekke seg fra IMF.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger