Publisert 31. juli 2006

Statoil leverte rekordtall for andre kvartal mandag, men oljegiganten falt likevel på Oslo Børs. Årsaken kan være at Statoil varsler noe lavere produksjon i 2006 enn tidligere antatt.

NTB

Platåproduksjonen på
Kristin er utsatt (Foto: Statoil)

– Det er forhold knyttet til Kristin og Gulltopp som vil påvirke produksjonen framover, men dette vil være løst i løpet av dette året, og produksjonsmålene for 2007 ligger fast, forsikret konsernsjef Helge Lund da resultatene for andre kvartal ble lagt fram mandag morgen.

Men markedet reagerte med å sende Statoil-aksjen ned med 2,7 prosent da børsen åpnet. Lund varslet også at kostnadene ved å produsere et fat olje midlertidig er noe økt, men at målet om en produksjonskostnad på 24 kroner per fat i 2007 fortsatt ligger fast.

Årsakene til økte kostnader er både økt kostnadspress i industrien og økt internasjonal produksjon, som i gjennomsnitt har en høyere produksjonskostnad per fat enn produksjonen på norsk sokkel. Dessuten er det økte kostnader knyttet til oppstart av nye felt.

Rekord
I løpet av årets andre kvartal oppnådde Statoil et driftsresultat på 29,8 milliarder kroner, opp fra 21,9 milliarder i samme periode i fjor. Før skatt endte resultatet på 32,3 milliarder, 11,2 milliarder mer enn i andre kvartal i 2005.

Når skattene er betalt sitter oljegiganten igjen med nærmere 9,8 milliarder kroner. Det er en resultatforbedring på 44 prosent.

– Andre kvartal karakteriseres av fortsatt høy inntjening hovedsakelig drevet av sterke oljemarkeder. Vi har levert viktige industrielle milepæler internasjonalt, gjennomført høy leteaktivitet og oppnådd sterke nedstrømsresultater, sa Lund.

Nedstrømsresultatet økte med 76 prosent. Særlig kan oljehandelen og raffineringsvirksomheten vise til svært gode tall.

Oljeprisen var gjennomsnittlig 33 prosent høyere i årets andre kvartal sammenlignet med våren og forsommeren i fjor.

Lund tror på fortsatt sterke priser, og sa han venter et rimelig godt resultat også resten av året.

Kristin og Gulltopp
Statoil produserte 1.076.000 oljeekvivalenter per dag i andre kvartal, mens produksjonen var på 1.128.000 fat om dagen i samme periode i fjor. Reduksjonen er hovedsakelig knyttet til forventet nedgang i oljeproduksjonen fra modne felt på norsk sokkel, redusert produksjon på Visund på grunn av en nedstengning som ikke var planlagt samt planlagt vedlikehold på en del installasjoner.

At produksjonsmålet for 2006 på 1,2 millioner fat per dag nedjusteres med 1-2 prosent knyttes særlig til forhold ved Kristin og Gulltopp. På Kristin-feltet viser det seg at trykket i brønnene faller noe raskere enn ventet og dette fører til en senere oppstart av platåproduksjonen.

På Gulltopp, som er verdens lengste brønn, er det også oppstått utfordringer som forsinker platåproduksjonen noe.

Men til tross for disse problemene opprettholder Lund produksjonsmålet for neste år på 1,4 millioner fat per dag.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger