Publisert 18. november 2005

En av demokratenes fremste hauker i Kongressen, John Murtha, mener tiden er inne for øyeblikkelig amerikansk tilbaketrekking fra Irak.

NTB

– Vi er blitt en katalysator for vold i Irak, sier Murtha som stemte for den amerikanske invasjonen av Irak i 2003.

Murtha er selv tidligere marinesoldat og en dekorert Vietnam-veteran, og regnes som en av haukene i Det demokratiske partiet. Han sitter også i forsvarskomiteen i Representantenes hus.

Slag for Bush
Uttalelsen vekker derfor oppsikt og er et nytt slag for president George W. Bush som de siste dagene har forsøkt å samle ny støtte til krigen, melder BBC.

– De amerikanske styrkene er blitt en felles fiende for sunnier, Saddam-tilhengere og hellige krigere fra andre land. Det er på tide at vi overlater Irak til irakerne, sa Murtha under en pressekonferanse der han kjempet mot tårene torsdag.

Murthas uttalelse kom bare timer etter at visepresident Dick Cheney rettet et nådeløst angrep mot krigsmotstanderne, og stemplet dem som «opportunister som sprer kyniske løgner».

– En illusjon
– Presidenten og jeg kan ikke hindre at visse politikere mister hukommelse eller ryggrad, men vi akter ikke stilltiende å la dem skrive om historien, sa Cheney. Murtha ga svar på tiltale.

– Det er på tide med en kursendring. Våre militære lider og landets framtid står på spill. Vi kan ikke fortsette langs denne kursen. Det er helt åpenbart at et fortsatt militært nærvær i Irak, ikke er til beste verken for USA, det irakiske folk eller Golfregionen, sa Murtha.

– Krigen i Irak går slett ikke slik som reklamen lyder. Den er gal politikk, pakket inn i en illusjon, sa Murtha.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger