Leder av Bravo Bemanning, Morten Klementsen, går hardt ut mot sine konkurrenter, og mener at bransjen under ett ikke stiller strenge nok språkkrav. – Det må settes språkkrav for utenlandsk arbeidskraft, mener han.
|
FLERE UTENFRA: Stadig flere anleggsarbeidere kommer fra land hvor man ikke snakker engelsk eller norsk. (Foto: INGER JOHANNE STENBERG) |
Klementsen mener det må stilles strengere krav til engelsk-kunnskaper, i hvert fall tilsvarende et B1-nivå i det europeiske rammeverket.
Les også: – Livsfarlige språkproblemer
– Det må settes språkkrav for utenlandsk arbeidskraft for å sikre god kommunikasjon. Etter min mening er det et kjempeproblem i hele Norge. Vi tar inn masse arbeidskraft utenfra, sier Klementsen til E24.
Det er spesielt problematisk innenfor oljebransjen og bygg- og anlegg, hvor risikoen for skader og uhell relativt sett er stor.
Les også: – Alle snakker norsk eller engelsk
Klementsen mener også at Arbeidstilsynet har vært en bidragsyter til en negativ utvikling ved å oversette brosjyrer til polsk.
– Det mener jeg er feil. Hvorfor polsk? Da har man allerede tapt kampen om språket. Jeg mener man minimum må kunne engelsk og noe norsk. I dag er det så mange arbeidsledige i Europa at man må kunne kreve minimum av engelskkunnskap, sier han til nettstedet.
Les også: – Varsler tilsyn med språkproblemene
Han langer også ut mot bemanningsselskaper som ikke tar problemstillingen på alvor.
– Mange mindre firma tenker bare kroner og svært kortsiktig. Vi ansetter ikke bare to hender, men et menneske. I Norge har vi altfor mange useriøse bemanningsbyrå, hvem som helst kan starte opp. Her har vi mye å lære av svenskene, sier Klementsen, som etterlyser autorisasjon av bemanningsselskap for å hindre misbruk og sosial dumping.