Publisert 4. februar 2000

Leder av Norsk olje og gass Gro Brækken ser tilbake på et godt, men krevende år. Nå håper hun på åpning av Lofoten og lavere forbruk av kull.

I dag la Norsk olje og gass (tidligere Oljeindustriens landsforening, OLF) frem sin årlige konjunkturrapport for 2012. Rapporten har fått navnet «Gode utsikter, globale utfordringer». Her pekes det i stor grad på solid aktivitet på norsk sokkel, med god funnrate og økte investeringer. Men når Gro Brækken ser tilbake på året som har gått, er det ikke bare lykke,

Krevende streik
– 2012 har vært et godt år, men også krevende. Det som har vært godt er knyttet til petroleumsmeldingen i fjor og den positive beskrivelsen av olje- og gassindustrien, samt utsiktene de neste 40. Det har vært en høy andel funn, og store investeringer, åpnet hun.

– Men det krevende har blant annet ligget i årets lønnsoppgjør. Det var tøft for begge parter. Til slutt var vi nødt til å varsle lockout. Den var vi forberedt på å gjennomføre, men det løste seg til slutt. Nå vil vi se fremover, sa hun.

Hun pekte også på enkelte faktorer i den offentlige debatten angående olje- og gassindustrien som hun mener blir feil.

– En annen problemstilling som har vært mye diskutert, er den såkalte todelingen av norsk økonomi. Det er en krevende sak, vi mener at det blir feil at det er petroleumsnæringens skyld at det går dårlig i annen eksportindustri, sa Brækken, og fortsatte.

– At den sliter, har blant annet med sviktende etterspørsel og lavkonjunktur å gjøre. Det er mange som sliter på grunn av den økonomiske situasjon utenfor Norge. Påstanden om at olje og gassindustrien gjør at de andre sliter, brukes som argument for ikke å åpne nye områder på sokkelen. Det blir ekstra vanskelig og ekstra viktig å få frem at olje og gassindustrien ikke bare er den viktigste industrien, men at den også er Norges viktigste teknologidriver som sysselsetter nesten 250.000 personer, sa Brækken videre.

Gleder seg til Lofoten-resultater
Brækken fortalte også at det er flere ting hun gleder seg til i tiden som kommer. Og det som er nærmest i tid, skjer allerede neste fredag.

– Jeg gleder meg til neste fredag. Da blir resultatene fra kunnskapsinnhentingen fra Norskehavet nordøst, Lofoten og Vesterålen presentert. Vi er spent på hva dette inneholder. Det er undersøkt på kryss og tvers med seismikk, og ser ut som et av de mest lovende områder på norsk sokkel. Dette kan gi være med på å gi høy aktivitet etter 2020, sa Brækken.

– Også det som skjer i Barentshavet sørøst, det tidligere omstridte området, er gledelig. Men det er ikke nok. Det er ikke godt nok undersøkt, det ligger langt fra land, langtfra markedet og langt fra infrastruktur.

Hun benyttet også anledningen til å ytre miljøbekymring, der hun pekte på utvikling hun liker dårlig angående bruk av fossil brensel.

– Det er stor internasjonal enighet om at vi må endre klimaforholdene. Dessverre er det sånn at kull hadde den største forbruksøkningen i verden. Kull har toppet listen 8 av de 10 siste årene. Det er synd at verdens forbruk går i feil retning. Om vi skal begrense temperaturøkningen, må den fossile miksen av energiforbruk endres. Derfor er det kjempeviktig at vi fortsetter å levere og finne naturgass, slik at ikke kull øker ytterligere sa Brækken.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger