Publisert 9. juni 2008

To av tre bedriftsledere mener yngre arbeidstakere, småbarnsforeldre og kvinner har lavere terskel enn andre for å være borte fra jobb.,NTB

Trekk i lønn foreslås som virkemiddel for å redusere høyt fravær.

– At kvinner har lettere for å skulke er ganske drøyt å påstå og gjenspeiler gammeldagse holdninger hos arbeidsgiver, mener fungerende likestillingsombud Ingeborg Grimsmo.

Grimsmo sier til NTB at hun synes bedriftslederne trekker veldig raske og lettvinte slutninger når de påstår at kvinner er mindre pålitelige på jobb enn menn, bare fordi statistikk viser at kvinner har et større sykefravær.

Unge verst
Nærmere 1.300 norske bedriftsledere er spurt hvilke enkeltgrupper de mener har lavere terskel for å være borte fra jobben. Hele 70 prosent peker ut arbeidstakere under 35 år som «verstinger». 46 prosent mener småbarnsforeldre har lav sykefraværsterskel, mens kvinner og gravide nevnes av henholdsvis 32 og 18 prosent av lederne.

– Med «lav terskel» menes det at det skal lite til før arbeidstaker er borte. For særlig småbarnsforeldre og gravide er det ofte gode grunner til at denne terskelen er lav. Blir du kalt hjem av barnehagen er det vanskelig å si nei, mens gravide rådes til å være ekstra forsiktige, sier administrerende direktør Per Bergerud i bemanningsselskapet Proffice.

Straff og bonus
77 prosent av lederne i undersøkelsen sier de fører oversikt over ansattes fraværsdager, og 59 prosent ser et mønster i at enkelte ansatte er borte vesentlig hyppigere enn andre. Seks av ti bedriftsledere i Norge har vært i tvil om ansattes fraværsårsak faktisk har vært den de har oppgitt. 46 prosent av bedriftslederne har ansatte de skulle vært foruten på grunn av slapp arbeidsmoral, og like mange mener at ansattes korttidsfravær er en utfordring for bedriftens lønnsomhet.

– Spørsmålet er hva man kan gjøre for å få bukt med skulking. Arbeidsmiljøloven har ingen midler for å ta tak i dette problemet. Vi opplever at dette er et ømtålig tema, men noen må tørre å ta det opp, sier Bergerud.

I undersøkelsen er bedriftslederne bedt om å vurdere mulige virkemidler. Halvparten mener at en bonusordning for lavt fravær er den beste metoden, mens 37 prosent vil ha trekk i lønn for fraværsdager. Trekk i lønn slår særlig an blant leder i privat sektor.

– Må formere oss
Likestillingsombudet mener arbeidsgiverne helt glemmer at mennesket skal reproduseres og at noen faktisk må bære fram og føde barna.

– Statistikken viser at kvinner har høyere sykefravær enn menn, men samfunnet har et ansvar for at vi formerer oss og fortsetter å eksistere. Det er jo kvinnene som går gravide og produserer barn, minner Grimsmo om.

– Enten er folk syke, eller de er det ikke. Hvis man ikke tror på at arbeidstakeren er syk, så må man isteden snakke med vedkommende og prøve å finne ut av saken. Man kan ikke stemple folk på denne måten, sier Grimsmo og minner også om at mye av fraværet hos unge kvinner skyldes omsorgsforpliktelsene i hjemmet.

Les også: – Arbeidsgiverne har gammeldagse holdninger

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger