Publisert 23. mai 2006

«Skandi Neptune» er nå igang med leggingen av den 125 kilometer lange kontrollkabelen som skal brukes til fjernstyring av Ormen Lange-feltet skriver Hydro på sin nettside.

– Siden Ormen Lange-feltet ligger i et område der det undersjøiske Storegga-raset gikk for ca. 8000 år siden, er denne installasjonen kanskje den største leggetekniske utfordringen så langt på norsk sokkel, sier Sigmund Lunde, Hydros prosjektansvarlige for kontrollkabel-kontrakten.

Illustrasjon: Hydro

– Den største utfordringen var å finne en trasé hvor kontrollkabelen kan ligge trygt blant store rasblokker. Noen av disse er opptil 80-100 meter lange og 50-60 meter høye. En konsekvens av dette er at kontrollkabalen må legges med meget stor nøyaktighet, typisk innenfor 1-2 meter.

Foto: Hydro

– Den gigantiske karusellen på «Skandi Neptune» måtte bygges spesielt for dette oppdraget for at kabelen skulle kunne installeres i én lengde. karusellen er 24 meter i diameter, 6 meter høy, og tar den 125 kilometer lange kontrollkabelen med diameter på 12 centimeter i én lengde. Karusellen har en kapasitet på 3,000 tonn. Utstyret som hører til karusellen er sofistikert, for å sikre en skånsom installasjon, sier Odd H. Knudsen, Subsea 7’s prosjektleder.

Kablene skal levere hydraulisk væske, strøm og fiberoptiske signaler til bruk for de undersjøiske produksjonssystemene på Ormen Lange. Siden undervannsproduksjonen vil bli styrt fra land via disse kablene, er det av avgjørende betydning at de holder en meget høy standard når det gjelder pålitelighet.

Illusstrasjon: Hydro

Til massefjerning i traseene for kontrollkabler og rørledninger mellom Ormen Lange-feltet og Nyhamna har man i to sesonger benyttet undervannsgravemaskinen ”Spider”, som er et fjernstyrt gravesystem utviklet av Nexans i samarbeid med utbyggingsoperatør Hydro.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger