Publisert 1. juli 2005

Oljeselskapene får ikke gjennomført sine planer for leteboring på norsk sokkel i år. Stramt riggmarked og store forsinkelser er årsaken. Det er gjort et gassfunn og et oljefunn hittil i år.

Oljedirektoratet (OD) opplyser at rettighetshaverne på norsk sokkel ved årsskiftet hadde meldt inn planer for 25-30 letebrønner fra flytende innretninger, og fem til ti letebrønner fra faste installasjoner. Markedet for leterigger er imidlertid blitt så stramt at vil det bli meget vanskelig å gjennomføre programmet i løpet av inneværende år.

Flere interessante brønner vil påbegynt også i annet halvår. Det er planlagt boringer blant annet i Barentshavet, i dypvannsområdene i Norskehavet og i ubekreftede letemodeller i Nordsjøen, heter det i oversikten.

To nye funn
I første halvår 2005 er det påbegynt seks letebrønner på norsk sokkel. To av disse er fortsatt under boring.Det er gjort to nye funn, et gassfunn i Norskehavet og et oljefunn i Nordsjøen.

Oljedirektoratets halvårsrapport viser at funnet som ble gjort av Norske Shell i Norskehavet er det største gassfunnet siden 1997. Det er utført to produksjonstester med gode resultater. Oljedirektoratet vurderer funnet som svært interessant for den videre utviklingen i dette området av Norskehavet.

I Nordsjøen har Hydro påvist olje med noe gass i en brønn like nord for Framfeltet. Funnet ligger i et område med utbygd infrastruktur.Mulighetene for at funnet er drivverdig anses derfor som gode og OD skriver at funnet bekrefter at det kan gjøres lønnsomme funn i de modne deler av sokkelen.

Øke anstrengelsene
– Oljedirektoratet mener at det er viktig at oljenæringen øker sine anstrengelser for å få inn flere boreinnretninger, slik at leteaktiviteten på norsk sokkel kan økes, sier oljedirektør Gunnar Berge. Han opplyser at det i øyeblikket er 23 flyttbare innretninger som er kvalifiserte for boring på norsk kontinentalsokkel.

Kilde: Dagens Næringsliv

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger