Publisert 5. september 2008

Mens den amerikanske visepresidenten Dick Cheney stempler Russland som upålitelig, setter EU fart på arbeidet med å finne alternativer til energiimport fra naboen i øst.

NTB

Cheney gjorde sitt beste for å så tvil om Russlands internasjonale troverdighet da han besøkte Georgia og den USA-vennlige presidenten Mikhail Saakasjvili torsdag.

I tillegg til å gjøre det klart at USA støtter landets søknad om NATO-medlemskap, kom Cheney med skarp kritikk av Russland, og kalte landets militærkampanje i Georgia «illegal».

Energisikkerhet
– Russlands handlinger fører til bekymring for landets hensikter og dets pålitelighet som en internasjonal partner. Ikke bare i Georgia, men i hele denne regionen og det internasjonale systemet, sa Cheney.

Det høyprofilerte besøket i Georgia var det andre stoppet i en rundtur i Kaukasus, som fortsetter i Ukraina fredag. Aserbajdsjan og Georgia besitter en nøkkelrolle i å sikre Vesten tilgang til olje- og gassressursene i Det kaspiske hav, uten å være avhengig av transport gjennom Russland.

Samtidig som Cheney hyllet georgierne i Tbilisi, la Det internasjonale energibyrået IEA fram en rapport om EUs energipolitikk i Brussel, hvor energisikkerhet var et hovedtema.

Trenger alternativer
Den store avhengigheten av energiimport fra Russland har lenge ligget høyt på dagsorden blant EU-landene, og IEA slår fast at Unionen trenger å spre energibehovet ut over flere energikilder for å øke sikkerheten.

Samtidig gjorde IEA-sjefen Nobou Tanaka det klart at Russland, som sender 70 prosent av sin olje- og gasseksport til EU, er mer avhengig av dette handelsforholdet enn EU, som importerte rundt 30 prosent av sitt energibehov fra russerne.

Derfor bør EU samle seg og møte Russland som en enhetlig kunde, mener Tanaka.

– Mange EU-land foretrekker å holde på sine bilaterale forhold til leverandørland. Dermed får ikke EU nytte av sin samlede vekt. Landene burde være bedre koordinert, sa Tanaka da han la fram rapporten torsdag.

Vil ha rørledning
IEA-sjefen gjorde det samtidig klart at EU har behov for å sikre seg flere tilgangsruter for import av energi, blant annet gjennom Georgia.

– Georgia er et geopolitisk viktig land for transport av energi fra Det kaspiske hav til Europa. Å ha flere ruter øker sikkerheten, slo Tanaka fast.

EUs energikommissær Andris Piebalgs understreker at et stabilt Georgia er viktig for EUs energisikkerhet, ikke minst ettersom den planlagte Nabucco-rørledningen fra Tyrkia til Sentral-Europa skal kobles på en rørledning som allerede går gjennom Georgia fra Det kaspiske hav.

– Det er ingen tvil om at vi vil ha behov for denne infrastrukturen, sa Piebalgs på pressemøtet med Tanaka.

Analytikere er imidlertid pessimistiske overfor Nabucco-rørledningen, ettersom investeringslysten har dalt som følge av krigen i Georgia.

– Vi trenger mer politisk engasjement for å fjerne alle hindringene for Nabucco, for å få gass fra Det kaspiske hav til EU, fastslo Piebalgs.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger