Gratulerer til oss i oljevirksomheten!

(Illustrasjon: Oljedirektoratet)
Publisert 9. april 2015

I dag er det 50 år siden oljevirksomheten i Norge startet opp.

Det er 50 år siden grensene på sokkelen ble lagt, og den første – og største – konsesjonsrunden lyst ut. Den 9. april 1965 ble reglene for petroleumsvirksomheten på norsk sokkel fastsatt i en kongelig resolusjon. og bare fire dager etter ble den første konsesjonsrunden, for 278 blokker i Nordsjøen sør for 62 breddegrad, lagt ut.

Utlysningen kom to måneder etter at Norge og Storbritannia hadde undertegnet en avtale om å fordele kontinentalsokkelen seg imellom etter midtlinjeprinsippet. Den 8. desember samme år ble en tilsvarende avtale inngått med Danmark.

Første konsesjonsrunde i oljevirksomheten
I morgen er det 50 år siden det første sokkelkartet ble til. Den ble farget for hånd. (Illustrasjon: Oljedirektoratet)

Norske geologer avviste det som danner grunnalget for oljevirksomheten i dag

På slutten av 1950-tallet hadde norske geologer avvist muligheten for at det fantes olje- og gassforekomster utenfor norskekysten. Men det store gassfunnet i Groningen i Nederland, i 1959, gjorde at flere så med nye øyne på muligheten for å finne petroleum i havbunnen under Nordsjøen. Høsten 1962 var oljeselskapet Phillips Petroleum først ute med å be myndighetene om tillatelse til å gjøre geologiske undersøkelser på sokkelen. Flere internasjonale selskaper fulgte på, med søknader om å få enerett på å lete etter olje i bestemte områder.

I mai 1963 ble «Norges statshøyhet over norsk kontinentalsokkel for utforskning og utnyttelse av undersjøiske naturforekomster» proklamert. Loven slo fast at staten var grunneier på norsk kontinentalsokkel, og at bare regjeringen kunne gi tillatelse til leting og utvinning.

Fikk 11 søknader i 1965

Den første utlysningen fikk 11 søknader, og i august 1965 ble 22 utvinningstillatelser for 78 blokker tildelt. Deretter tok det fire år før det første store oljefunnet – Ekofisk – ble gjort.

I dag er 79 felt i drift på norsk kontinentalsokkel, og petroleumsvirksomheten har siden 1970-tallet bidratt med 11 000 milliarder kroner til Norges nasjonalprodukt, målt i 2013-kroner.

Den 20. januar i år ble den 23. konsesjonsrunden lyst ut, for 57 blokker og deler av blokker i alle de tre havområdene utenfor Norge.

Ekofisk i dag.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger