Svak økning i ressursgrunnlaget på sokkelen

Nordsjøen solnedgang (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
Publisert 25. februar 2016

Oljedirektoratets estimat for totale oppdagede og uoppdagede petroleums­ressurser på norsk ­sokkel har økt med 0,1 milliarder standard kubikkmeter olje­ekvivalenter (Sm3 o.e.) fra forrige årsskifte til om lag 14,2 milliarder Sm3 o.e. Det skriver Oljedirektoratet (OD) i en melding torsdag.

Av dette er 47 prosent solgt og levert. Det forventes at 7,6 milliarder Sm3 o.e. gjenstår å produsere. Av dette er 4,7 milliarder påviste ressurser.

Estimatet for uoppdagede ressurser er 2,9 milliarder Sm3 o.e. eller om lag 38 prosent av totale gjenværende ressurser.

Letevirksomheten ga i 2015 en ressurstilvekst estimert til 30 millioner Sm3 o.e. Det ble påbegynt 56 letebrønner, og det ble gjort 16 funn; seks i Norskehavet og ti i Nordsjøen. Mange av funnene er ikke ferdig evaluert, og estimatene er derfor svært usikre.

Uoppdagede ressurser omfatter olje og gass som trolig finnes og kan utvinnes, men som ennå ikke er påvist ved boring. Oljedirektoratets estimat for uoppdagede ressurser gjennomgås hvert annet år. I 2015 ble ressursanslaget for de uoppdagede ressursene oppdatert. Volumet for de uoppdagede ressursene er estimert til 2 920 millioner Sm3 o.e. Dette er en økning på 85 millioner Sm3o.e. sammenlignet med ressursregnskapet for 2014.

Halvparten av de uoppdagede ressursene ligger i Barentshavet

Uoppdagede ressurser utgjør om lag 38 prosent av de totale gjenværende ressursene på norsk sokkel. Om lag halvparten av de uoppdagede ressursene ligger i Barentshavet, resten er fordelt på Nordsjøen og Norskehavet med omtrent like store andeler.

Nordsjøen har om lag 51 prosent av de totale gjenværende ressursene. Fordelingen av gjenværende ressurser i Norskehavet og Barentshavet er omtrent lik.

Nordsjøen er motoren i norsk petroleumsvirksomhet med 65 produserende felt ved årsskiftet, mens Norskehavet har 16 felt i produksjon og Barentshavet ett (Snøhvit).

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger