Publisert 4. februar 2000

Verneombud for borekontraktør Seawell på Gullfaks C er oppgitt over at de ikke fikk være med på Statoil-granskingen. Halliburton er på sin side fornøyd med hvordan granskingen ble løst.

og Inger Johanne Stenberg

ER FORNøYD: Halliburton. (Foto: HALLIBURTON)

– Det er litt spesielt at vi ikke er inkludert i granskingen da boredekket faktisk er vårt verneområde. Hvis det argumenteres med fra Statoils side at dette foregår nede i brønnen, så er det et poeng, men vi spurte Statoil om det var fare for gasslekkasje opp på boredekket, uten å få noe tilstrekkelig svar på det. Vi burde absolutt ha vært med i granskningsgruppen, sier konsern-hovedverneombud i Seawell IE, Bjørn Dyrnes, til Petro.no.

Dyrnes var tilstede under Petroleumstilsynets pressekonferanse på fredag, og han spurte da tilsynet direkte om hva de synes om at borekontraktøren Seawell ikke fikk være med på granskningen av hendelsene på Gullfaks i vår. Da svarte pressetalskvinne i Ptil, Inger Anda, at det var opp til Statoil selv å avgjøre hvem de vil ha med i en eventuell granskningsgruppe.

Halliburton fornøyd
Leverandør av Managed Pressure Drilling-systemet (MPD) til Gullfaks C, Halliburton, er på sin side fornøyd med den dialogen de har hatt med Statoil.

– Basert på at vårt system har fungert, og med tanke på kunnskapen om hvordan vårt MPD-system fungerer blant Statoils MPD-spesialister, synes jeg at Halliburton har blitt involvert i tilstrekkelig grad i Statoils granskingsgruppe og i Petroleumstilsynets tilsynssak på Gullfaks, sier Fredrik Varpe, MPD-sjef i Halliburton, til Petro.no.

– Hvordan har dere blitt involvert?

– Vi har på forespørsel supplert Statoils granskingsgruppe med avklaringer i forhold til funksjonelle spørsmål om MPD-systemet. Og i forhold til Petroleumstilsynet ble vi intervjuet på lik linje med de andre involverte, svarer Varpe.

HAR GITT STATOIL HODEBRY: Gullfaks C.
(Foto: STATOIL)

Halliburton var til stede på Gullfaks C-plattformen da Statoil for tredje gang tapte brønnbarrierer i problembrønnen C-06A 19. mai. Tapt slamsøyle gjorde at Statoil i samarbeid med Halliburton stoppet MPD-boringen, noe prosedyrene tilsier.

Statoil gikk da over til å bruke det konvensjonelle brønnkontrollsystemet. Halliburtons midlertidige MPD-utstyr og offshorepersonnel var stand by fram til brønnen ble sikret og forlatt.

– Siden hendelsen 19. mai har det ikke foregått MPD-boring på Gullfaks, forteller Varpe.

Ville stille andre spørsmål
Borekontraktør Seawell og verneombud Dyrnes synes det er rart at de ikke ble tatt med i granskningen av det som skjedde på Gullfaks i vår.

Dyrnes understreker at som borekontraktør var ikke Seawell direkte involvert i det som foregikk nede i brønnen, men at de som boreansvarlig hadde kjennskap til operasjonen i forbindelse med brønnen.

– Hva kunne dere bidratt med?

– Vi kjenner til utstyret og prosessen. Vi kunne stilt andre spørsmål i forbindelse med en granskning. I stedet var det Statoils hovedverneombud som deltok, og de vet mye, men de har ikke så stor greie på boring, sier Dyrnes.

– Var dere redde for å bli stemplet som syndebukk?

– Vi har var litt redde for at vi kunne fått skylden ja, men vi ser det at Statoil har lagt seg flat og tatt skylden. Og det var ikke vår feil, så det er riktig. Vi ser og at Statoil ikke har kommet med noen henvisninger om at det var Seawells sin feil det som hendte.

Seawell sentralt påpeker overfor Petro.no at de har tett dialog med Statoil, og at de ikke opplever noen problemer i forholdet seg i mellom som følge av Gullfaks-hendelsen.

– Vi har et godt samarbeid med Statoil, og vi har regelmessig dialog med selskapet, forteller styreleder i Seawell, Jørgen P. Rasmussen.

En MPD-brønn i året
I 2004 leverte Halliburton MPD-utstyr til Gullfaks C, og i fjor ble et nytt MPD-system tatt i bruk på feltet. Ifølge Halliburton har det blitt boret om lag en MPD-brønn i året på Gullfaks C, mens andre brønner har i samme periode blitt boret med konvensjonelle teknikker.

Petroleumstilsynet (Ptil) har påpekt at MPD-systemet ikke har vært årsaken til de alvorlige brønnhendelsene på Gullfaks. Den direkte årsaken har vært et hull i et foringsrør i brønnen.

Ptil har også understreket at MPD er en effektiv og god boremetode på modne felt. Likevel har Ptil kritisert Statoils ledelse for manglende kompetanse og oppfølging av boreaktivitetene på Gullfaks.

– Som MPD utstyrsleverandør har vi daglig kontakt med statoilansatte, som jobber i Bergen med Gullfaks C. Dette er Statoils interne MPD-spesialister som jobber med planlegging og prosjektgjennomføring. Vår erfaring er at MPD-representantene i Statoil har veldig god kunnskap om MPD-operasjoner og systemet vi leverer, og vi er fornøyde med den oppfølgingen vi har fått fra MPD-prosjektgruppen på Gullfaks og MPD-gruppen i Statoil TNE, sier Varpe.

Han mener Statoil stiller de strengeste kravene til MPD-utstyr og -personnel i forhold til pålitelighet, sikkerhet, funksjonalitet, arbeidsmiljø og kompetanse.

– Blant MPD-leverandørene er Statoil ansett for å være ledende innen trykkbalansert boring både i Norge og internasjonalt. Få oljeselskap satser mer på MPD-teknologiutvikling og har flere MPD-spesialister enn det Gullfaks og Statoil har, mener Varpe.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger