Publisert 4. februar 2000

En av Statoils konsulenter og en annen underleverandør er siktet for grov økonomisk utroskap og medvirkning etter å ha lurt selskapet for millioner av kroner. økokrim har gjort razzia på tolv adresser på Vestlandet.

Den innleide konsulenten jobbet på Mongstad.
(Foto: øYVIND HAGEN/STATOIL)

Før jul i fjor aksjonerte økokrim mot en rekke bedrifter og private boliger i Stavanger- og Bergens-området. Om lag 40 politibetjenter fra økokrim og politidistriktene Hordaland og Rogaland deltok i den koordinerte aksjonen, som har ført til at to personer er siktet, skriver Stavanger Aftenblad.

Den ene siktet er en innleid konsulent i Statoil, nærmere bestemt på Mongstad utenfor Bergen, mens den andre arbeider som daglig leder hos en av Statoils underleverandører i Stavanger.

Falske fakturaer skal ha blitt benyttet for å lure den norske operatørgiganten for flere millioner kroner, angivelig over en periode på fem år.

Fullmakt til å signere
– Det startet i en etisk gråsone gjennom et kameratslig forhold, og så utviklet det seg til åpenbart kriminelle forhold. Min klient tilsto med en gang det han er siktet for, altså grov økonomisk utroskap, sier konsulentens forsvarsadvokat, Geir Jøsendal, til Stavanger Aftenblad.

Konsulenten skal ha hatt en tillitsfull posisjon i statoilsystemet hvor han skal ha hatt fullmakt til å signere kontrakter med selskapets underleverandører.

Politiet bekrefter at det dreier seg om summer opp mot flere millioner kroner.

Oppdaget av Statoil
Leverandøren er siktet for medvirkning til utroskap mot Statoil. Den daglige lederen skal ha fakturert Terne AS på Mongstad, som igjen viderefakturerte Statoil.

Dermed skal Statoil ha endt opp med å betale til Terne, mens Terne skal ha betalt stavangerleverandøren. Terne har også hatt besøk av politiet.

– Vi har ingenting å skjule. økokrim har lagt vekt på at vi er vitne i saken, ikke mistenkt, understreker daglig leder Terne, Olav Enes.

Politiaksjonen ble iverksatt etter en anmeldelse fra Statoil, som fant uregelmessigheter. Operatøren anmeldte konsulenten for mulig bedrageri og grov utroskap.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger