Publisert 4. februar 2000

HMS-leder i StatoilHydro, Gunnar Breivik, belyste hendelsene ved Statfjord-feltet under hans foredrag på Offshore drift og vedlikehold-seminaret i Bergen.

FORDELER ANSVARET: Gunnar Breivik i StatoilHydro
vil at leverandørene også skal ta ansvar på
sokkelen. (Foto:MAIKEN REE)

– Leverandørene og kontraktørene må også ta ansvar i dette, sa Breivik. HMS-sjefen var snar med å anerkjenne StatoilHydros ansvar for oljeutslippet og gasslekkasjen på Statfjord A-innretningen. Han ville likevel påpeke at selskapet ikke var alene om HMS-ansvaret på plattformen.

– Jeg har alltid levd i tryggheten om at vi kan stole på at alle HMS-punkter blir fulgt av samtlige aktører på norsk sokkel. Men når vi ikke kan stole på at arbeidet fra våre leverandører og kontraktører er tilstrekkelig, har vi et stort problem, sa Breivik.

På bakgrunn av granskningsrapporten mener Breivik at underleverandører og kontraktører også må ta kritikk for hendelsene. Han omtalte særlig Statfjord A-utslippet i mai som svært alvorlig. Et trykk bygget seg opp i et skaft på plattformen, og området ble eksplosjonsfarlig.

– Statfjord A kunne ha ligget på havets bunn i dag. Det er temmelig alvorlig, sa Breivik under foredraget.

Utfordre oss
Breivik anerkjente at lederne i selskapet må gå gjennom en rekke forbedringstiltak, som for eksempel å sette seg inn i hva som foregår på sokkelen. HMS-lederen oppfordret også de øvrige aktørene til å utfordre selskapet på forbedrende tiltak.

– Hvis vi skal vi industriledende innen HMS må vi anerkjenne at vi ikke er gode nok. Men dere må også stille dere det samme spørsmålet. Jeg forventer at dere tar tak i HMS-problematikken selv, leser granskningsrapporten fra disse ulykkene og lærer av våre feil, sa Breivik.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger