Publisert 22. februar 2007

Overtallige fra Statoil og Hydro kan komme til å stjele oppgaver fra leverandørindustrien, frykter folk i bransjen., Av: Astri Sivertsen

Erling Matland frykter
konkurranse fra over-
tallige (Foto: Vetco)

Erling Matland, direktør i Vetco Aibel Haugesund og styreleder i bransjeforeningen Olje og gass i Norsk Industri, er en av mange representanter for industrien som er bekymret for konsekvensene av fusjonen.

– Overtallighet i de to oljeselskapene kan føre til at de overtar kompetanse og kapasitet fra leverandørindustrien, sa han på Olje- og energidepartementets samrådsmøte i dag.

Også folk i oljeselskapene var bekymret for framtiden til leverandørindustrien.

Jon Vemmestad, direktør i Talisman Energy Norge, pekte på at det sammenslåtte selskapet kom til å dominere det norske oljemarkedet så mye at det ble lite igjen til andre aktører. Norge kan dermed bli uinteressant for de leverandørene som ikke har oppdrag for Statoil/Hydro.

– Fusjonen forsterker de eksisterende utfordringene vi har på norsk sokkel, og vi kan risikere at internasjonale leverandørselskaper trekker seg ut av Norge, sa Vemmestad.

Heidi Petersen, administrerende direktør i Rambøll-gruppen, var overrasket over at ikke en eneste politiker hadde innvendinger mot at ett selskap alene kommer til å stå for 27 prosent av Norges brutto nasjonalprodukt.

Petersen mente at det i dag bare er de store leverandørene som har ressurser til å komme seg inn på oljeselskapenes ”bidders list”, og ønsket seg nye innkjøpsstrategier som kunne ivareta de små og mellomstore selskapene.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger