Publisert 4. februar 2000

Weatherford Norges administrerende direktør Rolf Leknes tror det er bra at det blir stilt strenge krav til oljeutvinning i nord. Det er nettopp gjennom slike krav den norske industrien har blitt verdensledende.

VOKSER GJENNOM STRENGE KRAV: Rolf Leknes i
Weatherford Norge tror strenge krav er akkurat
det leverandørindustrien trenger.
(Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

Leknes er klar på at de omstridte områdene utenfor Lofoten og Vesterålen bør åpnes for petroleumsaktivitet, og er ikke i tvil om at den norske oljeindustrien skal klare å takle utfordringene som eventuelt kommer med strenge krav for å verne om det sårbare kystmiljøet i området.

– Det er jo nettopp de strenge kravene her i landet som har skapt leverandørindustrien i Norge, de har vært en hjørnestein for leverandørindustrien. Vår klare beskjed er: Sett strenge krav, men si ikke nei, sier Leknes på konferansen Petro2009 i Harstad.

Han sier det må mer aktivitet til i Nord-Norge for at bedrifter som Weatherford skal kunne etablere seg med større anlegg i regionen.

– Vi har hatt etableringer i både Harstad og Kristiansund før. På 80-tallet var man helt overbevist om at ting kom til å gå veien for Harstad, men både i Kristiansund og i Harstad har vi måttet reise hjem med halen mellom beina og røde tall i bøkene. Det har vi ikke råd til lenger, sier Leknes.

Han peker på at det er viktig å forstå de økonomiske forholdene som ligger til grunn for leverandørindustrien, og forskjellen på leverandørindustrien og oljeselskapene, rent økonomisk sett. Han peker på forskjellen mellom andelen faste utgifter for oljeselskaper og leverandører, og forteller at leverandørene har betraktelig større faste utgifter enn oljeselskapene, og at det primært er på grunn av lønnsutgifter.

– Vi kan ikke henge folk på en knagg når det er lite å gjøre. Med dagens irregularitet på aktivitet har vi ikke råd til å etablere oss her oppe. Det går sikkert an å gjøre noe med det, men nøkkelordet her må være dialog og samarbeid, mener Leknes.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger