Leverer GCE-søknad i april

Publisert 13. mars 2014

Ved utgangen av april skal subseaklyngen NCE Subsea sende sin endelige søknad om å bli Global Centre of Expertise (GCE)., CEO Owe Hagesæther i NCE Subsea. (Foto: NCE Subsea)

1. januar i år var det over for tidligere CEO i NCE Subsea Trond Olsen, og 3. mars overtok Owe Hagesæther stillingen som administrerende direktør i NCE Subsea. Hagesæther har mer enn 25 års erfaring fra lederstillinger, internasjonalt salg, forretningsutvikling og styreverv. Inntil nylig var Hagesæther administrerende direktør i Sea Hawk Navigation AS.

– Selvfølgelig er lederskap og strategi en pågående dynamisk prosess, sier han.

GCE-godkjenning
Den nye konsernsjefen sin første store oppgave er å ferdigstille en NCE Subsea-søknad om å bli Global Centre of Expertise (GCE). Det skriver NCE Subsea på sine hjemmeisder.

– GCE godkjenning er svært viktig når fremme og videreutvikle internasjonale fokusområder på vegne av våre medlemsbedrifter. Vår pre-søknaden ble godt mottatt, og ved utgangen av april skal vi avgi vår endelige søknad, sier Hagesæter.

Ifølge Hagesæther er NCE Subsea godt på vei til å etablere en sterk tilstedeværelse i viktige utenlandske markeder som Mexicogolfen, Brasil og Australia. Han mener også at Sub-Sahara Afrika er et voksende markedet for undervannsteknologi.

– Den internasjonale subseaindustrien er et raskt voksende forretningsområde med et like sterk vekstpotensial for våre partnere. Jeg tror at NCE Subsea som en klyngeorganisasjon kan være avgjørende for å bedre den lokale utviklingsavdelingen, forskning, utvikling og produksjonsferdigheter. Tross alt er mange norske bedrifter ganske små, med begrensede ressurser. Det er derfor et stort potensial for oss å jobbe sammen i klyngen for å forbedre leveringsmodeller, både når det gjelder kapasitet og komplementær kompetanse. I tillegg vil NCE Subsea forenkle og legge til rette for økt FoU- samarbeid mellom medlemmene, samt FoU- samarbeid mellom medlemmene og universiteter og andre forskningsinstitusjoner, både i en nasjonal og internasjonal sammenheng, sier Hagesæther.

Utvide hjemme
På nåværende tidspunkt er det viktige regioner her hjemme med stor subseavirksomhet som ikke dekkes av klyngeorganisasjoner. Hagesæther mener at NCE Subsea burde øke sin innflytelse i disse områdene.

– Vår ambisjon, understreker han, er å utvide vår klyngeaktivitet til andre sentrale subseaområder i Norge.

Han erkjenner at en eventuell utvidelse må være på lokale partneres egne premisser. Forretningstradisjoner og historisk bakgrunn kan være ganske forskjellig i ulike deler av Norge.

– En hovedregel er at en klyngeetableringen bør respektere lokale tradisjoner og behov. Jeg mener at vår veletablerte klyngemodell vil gagne partnere og medlemmer i andre geografiske områder, og at det lett kan tilpasses i samarbeid med fremtidige partnere.

Konkurrenter og samarbeidspartnere
Owe Hagesæther mener at NCE Subsea bør aspirere til total nøytralitet, og gi den samme oppmerksomheten til alle medlemsbedriftene, selv om de er direkte konkurrenter i de samme markedene.

– Vi vil og vi må gjøre det mulig for folk og bedrifter til å jobbe sammen. Klyngevekst i form av mange medlemsbedrifter vil øke mangfoldet av kompetanse og antall komplementære enheter i klyngen. Dette styrker den totale kapasitet for klyngen. Medlemskap og deltakelse også øke medlemsbedriftenes kunnskap om hverandre, og på denne måten vil de være i stand til å forbedre sin egen konkurransekraft og levere kvalitet gjennom samarbeid. På denne måten vil hver enkelt bedrift være mye sterkere i klyngen enn det ville være i seg selv. Alene vil mange bedrifter ofte vise seg å være for små, eller kanskje mangler tilstrekkelig kompetanse. NCE Subsea-medlemskap vil gi disse selskapene tilgang til markeder de ellers kanskje sliter med å bryte seg inn. Denne typen tilrettelegging og markedsføring er svært viktig for NCE Subsea, sier han.

– Jeg har erfaring med å starte nye virksomheter og jobbe i små organisasjoner. Jeg vet hvor vanskelig det kan være å gjøre det i et tøft internasjonalt marked. Jo bredere det internasjonale nettverket er, desto mer nyttig vil klyngenmedlemskap være. NCE Subsea har allerede etablert klynge-til-klynge-koblinger i Brasil og Australia, og jeg ser frem til å utvide og videreutvikle disse samarbeidene, og dermed gi våre medlemmer flere forretningsmuligheter i fremtiden, avslutter Hagesæther.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger