Publisert 4. februar 2000

Libya er en relativt stor oljenasjon (1,58 mb/d), og uroen rundt diktator Muammar Kadhafi sender nå oljeprisen oppover. Prisen på brent crude gikk i dag over 107 dollar fatet.

Selv om verdens oljereserver på langt nær er tomskrapte, og Saudi-Arabias reserverkapasitet på produksjonsfronten er langt på vei nok til å holde hjulene i gang i overskuelig fremtid. Det som sender oljeprisen såpass høyt opp, er derfor mest av alt frykt, og aller mest frykt for at uroen skal spre seg til andre oljeproduserende land i regionen, som Algerie, Iran og nevnte Saudi-Arabia.

Opprørerne i Libya har allerede så å si tatt kontroll over landets nest største by Benghazi, nær landets største oljeregion. Produksjonen har begynt å stenger ned, og utenlandske oljeselskaper flykter nå fra landet.

Les mer hos vårt søsternettsted petro.no: Statoil evakuerer fra Libya

– At opprøret sprer seg til andre land virker i dag usannsynlig, men trusselen alene er nok til å drive oljeprisen oppover. Dersom Kadhafi skulle falle, vil sannsynligvis prispresset også avta, sier analytiker Filip Petersson i analysebyrået SE Bi en kommentar.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger