Publisert 20. september 2013

Ifølge Shell var mulighetene for å øke ressursene i Linnorm knyttet til Onyx South-prospektet. Men brønnen ble bekreftet tørr 5. september, og dermed ser det ut til at Linnorm blir lagt på is – for godt., Terje M. Jonassen, kommunikasjonssjef for undersøkelse og produksjon i Shell. (Foto: Shell)

– Linnorm var for så vidt lagt på is, men en endelig beslutning er ikke tatt enda, forteller kommunikasjonssjef for undersøkelse og produksjon Terje M. Jonassen i Shell til Petro Media News.

– Vi vil diskutere videre løp med partnerskapet utover høsten, og vil ta den endelige beslutningen om hva som skjer med Linnorm, sier han.

Linnorm-PUDen var forventet levert i januar 2013. Men 20. november i fjor ble utbyggingen utsatt på ubestemt tid, i påvente av resultater fra Onyx South som kunne øke reservegrunnlaget for feltet.

Men brønnen var som nevnt tørr, og det ser nå enda mørkere ut for en utbygging av Linnorm-feltet. Det kommer også frem når Petro Media News snakker med Shell.

Har dere andre prospekter som kan være aktuelle for leting i nærheten av eller i forbindelse med Linnorm?

– Ikke nå. Onyx Sør var identifisert i forbindelse med Linnorm, sier Jonassen.

Er det aktuelt å se på Linnorm i forbindelse med eksisterende ressurser?

– Nei. Muligheten for å øke ressursene var Onyx Sør, sier han.

Skulle kobles til Polarled
Polarled er en ny 480 kilometer lang gassrørledning fra Aasta Hansteen til Nyhamna i Møre og Romsdal. Rørledningen er løsningen for å bygge ut Aasta Hansteen og andre felt i Norskehavet.

Men hva kan et Linnorm-nei bety for Polarled, som feltet skulle knyttes opp mot?

Gassco overtar operatørskapet for Polarled i 2016, men vil ikke uttale seg om saken og henviser til Statoil, som er operatør under utbyggingsfasen. Men Statoil er også sparsommelig på informasjon.

– Vi og hele partnerskapet er opptatt av en god og helhetlig løsning for Polarled og Aasta Hansteen, sier Morten Eek, pressekontakt i Statoil.

– Jeg ønsker derfor ikke kommentere på eventuelle endringer i ett av prosjektene i det sammensatte bildet som Polarled utgjør. Volumgrunnlaget for endelig fastsettelse av tariff i Polarled besluttes av myndighetene i løpet av 2016. Vi har ikke noe grunnlag for å uttale oss om dette spesifikt, sier han.

Linnorm
Linnorm-funnet, tidligere Onyx , er lokalisert i utvinningstillatelse PL 255 i Norskehavet. Funnet ligger omlag 50 kilometer nordvest for Draugen og 225 kilometer nord for Nyhamna. PL 255 ble tildelt i 2000. Dagens eiere i lisensen er A/S Norske Shell (operatør), Petoro AS, Statoil Petroleum AS og Total E&P Norge AS.

Linnorm-reservoaret har høyt trykk og høy temperatur (HTHP), og de totale utvinnbare gassreservene er estimert å være i størrelsesorden 30 milliarder Sm3 i tillegg vil mindre mengder kondensat. Den anbefalte utbyggingsløsningen var en havbunnsutbygging med to brønnrammer på Linnorm-feltet knyttet tilbake til Draugen-plattformen for prosessering og eksport. Brønnstrømmen fra Linnorm skulle kobles opp mot Draugen-plattformen via en 16’» rørledning på om lag 50 km med direkte elektrisk oppvarming (DEH). Eksportplanene for Linnorm-gass var basert på at dagens gasseksportrørledning fra Draugen skulle kobles fra Åsgard Transport System (ATS)-rørledningen og kobles på Polarled-rørledningen, mens kondensatet skulle blandes med Draugen-olje. Produsert vann skulle injiseres til Draugen-reservoaret etter separasjon.

Draugen-plattformen har per i dag ikke fasiliteter for gassprosessering, så tilknytning av Linnorm ville medføre et betydelig modifikasjonsarbeid som følge av installasjon av et nytt tog for gassprosessering samt ny gasskompressor. For å dekke kraftbehovet til den nye gasskompressoren innebar referanseløsningen installasjon av en ny 15 MW gassturbin på Draugen-plattformen. Prosessering av Linnorm-brønnstrøm på Draugen ville i tillegg medføre et kraftbehov på om lag 2,4 MW som skulle dekkes av eksisterende kraftgenererende utstyr på Draugen. Modifikasjonene skulle etter alt å dømme falle inn under Aibels seks milliarders rammekontrakt for plattformen.

Foreløpig planlagt borekonsept har innebært boring av 4-5 produksjonsbrønner fra en oppankret halvt nedsenkbar borerigg.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger