Publisert 1. februar 2006

Irans president og Hamas reagerer som ventet med sinne på president George W. Bushs tale om nasjonens tilstand. Ellers er de første reaksjonene blandet, både i USA og internasjonalt.

NTB

– Du som støtter det sionistiske marionettregimet, du som støtter ødeleggelsene av palestinske hjem, du har ingen rett til å snakke om menneskerettigheter, sa Irans president Mahmoud AAhmadinejad i en del av talen som var rettet direkte til Bush.

Også den ytterliggående palestinske organisasjonen Hamas, som vant det palestinske valget i forrige uke, avviser Bush.krav om at Hamas må legge ned våpnene og anerkjenne Israels rett til å eksistere.

– Dette er den samme gamle amerikanske politikken som viser USAs støtte til Israel og utpressingen som bedrives av det palestinske folket, sa Hamas-talsmann Mushir al-Masri.

– Iranere gisler
Bush langet i talen ut mot Irans religiøse ledere, som han hevdet holder sitt eget folk som gisler. Han beskyldte også Irans ledere for å støtte terrorister i Libanon og de palestinske områdene. Verden må ikke tillate Iran å skaffe seg atomvåpen, sa han, men lovte også amerikansk samarbeid og støtte til «et fritt og demokratisk Iran».

Om Hamas sa Bush at organisasjonen må «anerkjenne Israel, legge ned våpnene, avvise terrorisme og arbeide for en varig fred.»

– USA støtter arbeidet for demokratiske reformer i Midtøsten, sa presidenten, og manet særlig Saudi-Arabia og Egypt til å gjennomføre flere reformer.

Irak-politikk
Bush utelukket en rask tilbaketrekking av amerikanske soldater fra Irak, og det provoserte blant annet demokratiske representanter i Kongressen.

– Jeg håpet å få høre litt realisme, men i stedet fikk vi høre mer av samme retorikk. Irak fortsetter å være en enorm katastrofe, og presidenten har ingen plan for å få våre styrker ut, sa representanten Jose Serrano fra New York.

Flere nye meningsmålinger viser at støtten til Bushs Irak-politikk fortsetter å svekkes, og et flertall mener at president Bush bevisst feilinformerte befolkningen til å tro at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen foran krigens begynnelse i mars 2003.

Det er også et økende antall som tror at amerikanske soldater vil bli i Irak i mer enn tre år. 33 prosent mente det i januar, ifølge en Gallup-måling, mot 29 prosent i desember.

Næringspolitikk
Meningene er delte om Bushs syn på amerikansk næringspolitikk.
– Jeg tror ikke talen har særlig virkning på markedene, sier sjefstrateg Marshall Gittler ved Deutsche Bank i Singapore.

Lederen for det amerikanske industriforbundet National Association of Manufacturers, John Engler, var fornøyd med Bushs markering mot isolasjonisme, men markerte truslene mot amerikansk økonomi på litt sikt.

– Vi har et handelsunderskudd som ikke er mulig å opprettholde over tid, sa Engler.

Energi
Bushs understrekning av behovet for nye og alternative energikilder for å komme bort fra oljeavhengigheten mottar både ros og ris, men reaksjonene var ikke overraskende.

– Dette er en skarp endring fra tidligere taler. Tradisjonalister er kanskje skuffet over at olje og gass ikke sto i sentrum for hans energikommentarer, men presidenten har helt rett i å skissere en utvidet strategi for alternativ energi, sa den republikanske senator Pete Domenici, leder for Senatets energikomité.

President Bushs utfordrer ved siste valg, den demokratiske senator John Kerry, var mindre imponert.
– Det er Bush-administrasjonen og Washingtons republikanere som er avhengige av olje. Det er denne administrasjonen som nekter å gjøre noe med avhengigheten som undergraver vår økonomi og truer vår sikkerhet, sa Kerry.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger