Publisert 4. februar 2000

StatoilHydros oljesandprosjekt i Canada har vært gjenstand for stor kritikk både på hjemmebane og internasjonalt. Nå møter StatoilHydro nye utfordringer med en fallende oljepris.

StatoilHydro kalte oppkjøpet av North American Oil Sands Corporation (NAOSC) for et viktig skritt i utviklingen av selskapets produksjon over lang tid. Torsdag ble det kjent at energigiganten Shell må legge sine oljesandprosjekter på is på grunn av lav oljepris og finansuro.

RIGGEN På PLASS:Vil StatoilHydros Canada-prosjekt bli påvirket av lav oljepris? (Foto: HARALD
PETTERSEN/STATOILHYDRO)

Det betyr at StatoilHydros oljesandprosjekt også møter utfordringer, med en oljepris som holder seg godt under 90 dollar fatet.

– Det er en generell oppfatning i oljeindustrien at en pris på 85-90 dollar fatet er et minimum for å ha en fortjeneste på oljesandutvinning, sier StatoilHydros oljeanalytiker Tor Kartevold til Oilinfo Weekend.

Kartevold forklarer at det er flere faktorer som må tas i betraktning, som kvalitet på oljen, beskatningen fra kanadiske myndigheter, samt kostnadsraten for ressurser.

Også Canadian Research Council (Ceri) har lansert en ny rapport om oljesand, som konkluderer med at oljesandprosjektene i Canada krever en oljepris på fra USD 83 til 110 fatet for å kunne ha en 10 prosents inntektsrate.

Kan gå med tap
Med en oljepris som har holdt seg under 90 dollar den siste måneden, kan det bety at oljesandprosjektene går med tap dersom prisene holder seg nede en stund.

– Det viktigste når det er snakk om langsiktige prosjekter som oljesand, er forventningene til oljeprisen og planleggingen rundt den, sier Kartevold. Han understreker likevel at prisen må være over «break even».

Langsiktige planer

BåRD HAMMERVOLD:Informasjonsdirektør for
prosjekter i StatoilHydro.(Foto:TROND A. ISAKSEN/
STATOILHYDRO)

StatoilHydro derimot vil ikke kommentere på lønnsomhetsnivået for oljesandprosjektene i Canada.

– Det er et prosjekt som er en del av vår forretningsvirksomhet, og derfor kommenterer vi ikke på prisnivået, sier Bård Hammervold, informasjonsdirektør for prosjekter i StatoilHydro, til Oilinfo Weekend. Derimot kan Hammervold fortelle at prosjektet går som planlagt, og at selskapet er i ferd med å installere innkvartering for arbeiderne ved det første oljesandprosjektet, Leismer.

– Leismer-prosjektet skal være ferdigstilt innen 2010 og i produksjon samme år, sier Hammervold.

Informasjonsdirektøren mener at oljesandprosjektene i Canada er såpass langsiktige at de ikke er utsatt for kortsiktige svingninger i markedet og oljepris.

– Du skal ikke langt tilbake i tid da dagens oljepris var en relativt høy pris, sier Hammervold til Oilinfo Weekend.

Hammervold avviser at investeringene som er gjort i Canada heller kunne vært brukt til fornybar energi.

– Det er langt mellom de lønnsomme fornybare prosjektene også, sier han.

Dyr utvinning

» Paradokset er det at oljesand
kan stå for 2/3 av verdens
gjenværende ressurser. »

Utvinning og raffinering av oljesand er langt mer kostnadsslukende enn konvensjonell oljeutvinning. Oljesanden krever store energimengder for å kunne utvinnes, og har en langt lavere utvinningsgrad enn konvensjonell olje. Oljesand er heller ikke en ren affære, og kan forårsake stor skade på naturen.

Paradokset er det at oljesand kan stå for 2/3 av verdens gjenværende ressurser.

StatoilHydro regner med at det er reserver for rundt 2,2 milliarder fat olje sin Canada-lisens. Totalt er det anslått å være 173 milliarder fat olje i de enorme oljesandreservoarene i Alberta, Canada.

ANLEGG:Det ryddes vekk skog og brønnene bores
under skogen. (Foto:PETRO-CANADA/STATOILHYDRO)

Betydelig satsing
Canadas enorme oljesand ressurser er ikke et nytt fenomen, selv om industrien ikke har eksistert mange årene. Men med høye utvinningskostnader og en lav oljepris har ikke petroleumsindustrien vært særlig interessert i ressursene. Inntil nå. Juli 2007 fikk StatoilHydro endelig godkjenning for oppkjøpet av NAOSC i Canada.

– Jeg har ikke helt oversikt over hvor mye penger vi har investert i oljesandprosjektene våre, men det er en betydelig satsing, sier Hammervold til Oilinfo Weekend. Hammervold understreker også at StatoilHydro opererer på en mer miljøvennlig måte enn tradisjonell oljesandproduksjon, hvor det opereres med dagbrudd.

– Vi rydder noe skog for å få på plass produseringsanleggene, og brønnene borer vi under skogen. Vi bruker også dampinjisering for å utvinne oljen, som er langt mindre miljøskadelig enn dagbrudd, forklarer Hammervold.

Høyt utslipp
Hammervold benekter likevel ikke at oljesand har høyere CO2-utslipp enn konvensjonell oljeutvinning.

– Det krever noe mer energi enn vanlig oljeutvinning, og vil dermed være en større CO2-utfordring for oss, bekrefter Hammervold.

Med sterkt minkende reserver av norsk olje må oljeindustrien i større grad vende oppmerksomheten mot hydrokarbonressurser i vanskelig tilgjengelige områder. Og ett av dem er oljesand, uavhengig av pris.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger