Publisert 4. februar 2000

560 milliarder kroner investert på fem år. Det er fremtiden LNG-markedet blir forespeilet i en ny rapport. Fremtiden er lys for flere norske selskaper.

og Henrik Salthe

Douglas Westwoods rapport «The World LNG Market Report 2008-2012» spår utviklingen i pengebruken på eksportterminaler, LNG-frakt og importterminaler. Tross prosjektforsinkelser og økte kostnader konkluderer rapporten med et voksende LNG-market og en fortsatt økning i LNG-etterspørselen.

GLOBALT MARKED: Strukturen i markedet endrer
seg, tror Rannveig S. Stangeland.
(Foto: øYVIND HAGEN / STATOILHYDRO)

Vekst i øst
Asia vil stå for den største delen av det globale LNG-forbruket. De neste årene estimeres det at regionen vil stå for 43 prosent av de 564,8 milliarder kronene som vil bli investert i infrastruktur på LNG-markedet. Australia har allerede utmerket seg som en viktig eksportør av LNG, og er i dag verdens femte største. I 2007 produserte landet 40 milliarder kubikkmeter naturgass. Til tross for et nasjonalt forbruk på 25,1 milliarder kubikkmeter og et gjenstående overskudd på 14,9 milliarder kubikkmeter, presterte australierne å eksportere 20,24 milliarder kubikkmeter LNG. Mesteparten av gassen eksporteres til land som Kina, Sør-Korea og Taiwan.

Men det er ikke gitt at australsk gass bare vil bli fraktet til Asia. Tradisjonelt sett har gass vært en regional vare med ulike påvirkningsfaktorer på prisen i de største markedene i Europa, Asia og Nord-Amerika. Dette endrer seg derimot med LNG-teknologiens inntog, mener StatoilHydro:

Fra regionalt til globalt
– Gass fraktes på kjøl og kan leveres til den kjøperen som betaler best uansett hvor på kloden kjøperen er. Eksempelvis er naturgass produsert på Snøhvit-feltet til nå solgt til kunder i Europa, USA og Japan. Gjennom LNG-teknologien er gass i ferd med å bli en global handelsvare og knytter hovedmarkedene for gass nærmere sammen, sier Rannveig S. Stangeland, Informasjonsdirektør for Naturgass i StatoilHydro, til Oilinfo Weekend.

Rapporten viser også at gassproduksjonen i Nord-Amerika og Vest-Europa ikke er tilstrekkelig, og at etterspørselen av gass i disse områdene er økende.

-LNG øker sin betydning i gassmarkedet generelt, og vi tror LNG kommer til å spille en økende rolle i å forsyne Europa med gass. Selv om investeringene det refereres til i rapporten fører til en vekst i LNG-kapasiteten fra Asia og Midtøsten, må Europa løpende konkurrere med markedene i Asia og Nord-Amerika for å tiltrekke seg LNG-volumer. Denne konkurransen vil resultere i at prisingen av gass blir mer global. Lastene rutes der kunden betaler mest, sier Stangeland.

Ser samme trenden
Denne utviklingen er gode nyheter for mange. BW Offshore er et av selskapene som har markert seg når det gjelder flytende LNG-utstyr og ser positivt på LNG-fremtiden. Selskapet tror spesielt antall LNG-terminaler vil ha stor vekst.

LNG-OPTIMIST: Arnfinn Unum i BW Offshore
tror LNG-industrien vil se en sterk vekst
fremover. (Foto: MAGNUS BIRKENES)

– Jeg ser ikke bare på de neste fem årene slik rapporten gjør, men enda lenger frem i tid vil det være en sterk vekst innen LNG-industrien, sier Arnfinn Unum, general manager for FLNG i BW Offshore til Oilinfo Weekend.

– Noen mener at tallene er alt for optimistiske, men det vil garantert komme flere terminaler, og spotmarkedet vil bli preget av dette, mener Unum.

Asia størst
BW Offshore kan bekrefte at Asia og Australasia står for det største LNG-markedet, og forteller at selskapet har store planer fremover for Asia-markedet:

– Vi er i dialog med 15 kunder hvor fire til fem har identifiserte felter, med andre ord prosjekter med tanke på FLNG- produksjon. De fleste av feltene er i Asia og Australia, men vil ikke være på plass før i 2012-2013, sier Unum til Oilinfo Weekend.

Skyhøye kostnader
Olje- og gassindustrien har gått gjennom en skyhøy kostnadsspiral, som også har påvirket LNG-industrien. Veldig få eksportprosjekter blir utført, og de nye kostnadene på eksport av LNG er mellom 5.000 og 10.000 kroner per tonn. For bedrifter som Flex LNG gir det gode penger i kassa.

– Akkurat nå er det en mangel på LNG på grunn av disse forsinkelsene i prosjekter og oppstrømsbroblemer, sier administrerende direktør i Flex LNG, Philip Fjeld til Oilinfo Weekend.

LNG-markedet er så varmt som aldri før, og tross forsinkelser i terminalbyggingen tjener LNG-selskaper gode penger på de skyhøye LNG-prisene.

– Verden holder på å gå tom for olje, men gass har vi nok av. Vi har ikke klart å gjøre penger ut av det tidligere, men nå har vi LNG-teknologien på plass, sier Fjeld.

Mindre ringvirkninger
Fjeld mener at LNG kommer til å bli en viktig energikilde for Europa, men ha liten innvirkning på Norge som energikilde.

– Norge vil neppe benytte seg av LNG som energikilde til forbruk i den nærmeste fremtid. Men vi vil garantert få en positiv ringvirkning av det økende forbruket og etterspørselen av LNG i resten av Europa, sier Fjeld.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger