Publisert 1. april 2006

Det skal ha vært stor aktivitet i LOs lokaler på Youngstorget etter at de såkalte samholdsbonusene for ministrene i Stoltenberg-regjeringen ble kjent sent fredag kveld.

petromagasinet.no

Det var i etterkant av framleggelsen av «Forvaltningsplanen for nordområdene» at denne bonusordningen ble kjent. Den på forhånd meget omstridte planen for nordområdene ble holdt fram som eksempel på at den til nå ukjente bonusordningen for regjeringsmedlemmene virker etter sin hensikt.

Blant politiske kommentatorer var det en gjengs oppfatning at en såpass vanskelig sak for regjeringen som Forvaltningsplanen for nordområdene kanskje ikke hadde kommet på plass til planlagt tid uten en form for premiering for å finne gode kompromissløsninger. Det er ingen tvil om at noen i Regjeringen må ha følt at de overskred smertegrensen i prosessen fram til Forvaltningsplanen endelig lå på bordet.

-Dette er en hyggelig premieordning som bidrar til å sikre en effektiv og besluttsom regjering, og må ikke forveksles med bonusordninger selv om vi her snakker om betydelige beløp, er gjennomgangstonen fra regjeringshold.

LO kraftig provosert
LO er som ventet blitt kraftig provosert ettersom avtalen for regjeringsmedlemmene bidrar til å legitimere en type ordninger som LO er sterkt imot, en motstand som LO har markert ved en rekke anledninger. Det er grunn til å tro at det er enstemmig oppfatning blant LO-toppene at dersom avtalen er i nærheten av å være slik den har blitt referert, vil det kunne få alvorlige konsekvenser for forholdet til regjeringen.

– Samholdsbonus
Ordningen skal etter det petromagasinet.no erfarer, bety at om lag to millioner kroner vil bli utløst til hver enkelt minister når regjeringsperioden på fire år er over. Dersom regjeringen faller før den tid, vil det ikke bli foretatt noen utbetaling.

Avtalen skal være inngått med en ideell organisasjon, som ved hjelp av økonomisk støtte fra et betydelig industrikonsern i Norge skal finansiere ordningen. Hele ordningen antas å ville ha en kostnadsramme på 40-50 millioner kroner.

Observatører mener at avtalens egentlige siktemål er å stimulere til at regjeringen greier å holde sammen gjennom hele regjeringsperioden fram til Stortingsvalget i 2009, og derved prøve å sikre at koalisjonen kan framstå som et solid regjeringsalternativ også ved neste stortingsvalg.

Motstanderne av avtalen har allerede døpt ordningen til ”samholdsbonuser”, og viser til kilder som hevder at forslaget skal ha blitt lansert på det stadium da Soria Moria-forhandlingene holdt på å gå i stå, noe visse informasjoner tyder på at de har belegg for å si.

– Stimulere beslutningsdyktighet og beslutningstempo
Petromagasinet.no har i løpet av kvelden fått tak i kopi av et notat som etter innholdet å bedømme tyder på å være en redegjørelse fra regjeringskvartalet til LO.

”Opplegget er kort og godt en premieordning for å stimulere beslutningsdyktighet og beslutningstempo i regjeringen for å nå våre mål, og er verken finansiert av skattebetalernes penger eller av oljefondet. Avtalen er inngått med en ideell organisasjon med fredelig formål og uten politiske motiver eller andre forpliktende bindinger. Ordningen må på ingen måte forveksles med de urettferdige bonusordningene vi så alt for godt kjenner fra næringslivet, og som innebærer stor forskjellsbehandling av de ansatte. Her blir alle ministrene behandlet likt ”.
(…………)
”Det var også vår klare intensjon at denne premieordningen skulle bli nevnt i Soria Moria-erklæringen, men som tidligere kjent ble det ved en feiltakelse sendt ut feil versjon da avtalen mellom de tre samarbeidspartiene ble offentliggjort. Erklæringen ble senere korrigert, men tydeligvis har akkurat dette avsnittet likevel falt ut. Trist og leit, og svært beklagelig at en hyggelig ordning, som i praksis også er positiv for norske skattebetalere, kommer fram under en helt feil vinkling.»
(…………..)
«Premieordningen er et konstruktivt bidrag til å fremme en handlekraftig regjering, noe som alle vet betyr at vi makter å holde et lavt rentenivå og skaper nye arbeidsplasser her i landet. I dette perspektivet er ikke et par millioner kroner per minister noe stort beløp. Ingen kan for ramme alvor trekke ministrenes integritet i tvil på et så tynt grunnlag. Til det har vi altfor lange og stolte demokratiske tradisjoner her i Norge.”

– Bonusordning
Det har i løpet av denne fredags kvelden og natten ikke lykkes petromagasinet.no å få offisielle kommentarer verken fra LO, talsmenn for regjeringen eller noen av opposisjonspartiene, men en kilde i LO som ønsker å være anonym sier at stemningen i LO er overopphetet, og at ”alt taler for at løpet i forhold til regjeringen nå er kjørt.”

– Det er en enstemmig oppfatning at dersom avtalen det aller minste er i nærheten av å være slik den har blitt referert, må alle bånd til regjeringspartiene kuttes umiddelbart. Uansett hvordan noen velger å vrenge og vri ordene er og blir dette en bonusordning som bidrar til å legitimere en type ordninger som LO er sterkt imot.

Frode Alfheim,
NOPEF

1. Nestleder i NOPEF, Frode Alfheim greide ikke å skjule sin irritasjon da vi forela ham nyheten på telefon i kveld. Han var imidlertid mest oppbrakt over bonusordningen på et noe annet grunnlag.
– I lys av at Forvaltningsplanen ikke åpnet for Nordland VII og Troms II er denne bonusordningen helt horribel. Hadde det vært opp til meg og NOPEF ville ministrene tvert i mot fått trekk i lønn, slår nordlendingen Alfheim fast.

Dystre perspektiver
– Ordningen kan også anses å være konstruert for å kjøpe seg samhold, sier vår kontakt i LO, som derved påpeker at saken ikke bare er særdeles uheldig i forhold årets lønnsforhandlinger og en brannfakkel mot LO, men også har dystre perspektiver langt utover det.
– Denne saken vil helt klart representere et troverdighetsproblem i et demokratisk samfunn. Dette minner om kjøp og salg av politiske standpunkter. Jeg kan ikke helt fatte at dette er dagens Norge, sa vår kilde sjokkert og oppgitt på telefon fra Oslo for få minutter siden.

Petromagasinet.no følger utviklingen. Ønsker du å si den mening om denne politisk betente saken eller har tips, send oss e-post: post@petromagasinet.no

Vil du tipse en venn om denne nyheten, benytt tips-funksjonen nederst på siden.


Du har nå lest petromagasinet.no’s aprilspøk 2006.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger