Publisert 1. november 2007

En satsing på miljø må også gi nye arbeidsplasser, mener LO, som krever mer penger til fornybar energi.

NTB

– Vi, som forhåpentligvis resten av samfunnet, har nå forstått at klimaendringene er menneskeskapte. Det må fagbevegelsen ta inn over seg og gjøre noe med før det blir for sent, sier LO-leder Roar Flåthen.

Torsdag la han fram LOs nye klimastrategiske plan. Hovedkravet fra LO er en storsatsing på teknologiutvikling. Det skal også gi nye arbeidsplasser.
– Jeg mener at det å satse på miljøvennlige produkter og teknologi kommer til å være en av de store suksessfaktorene for norsk næringsliv framover. Hvis vi tar det alvorlig og virkelig gjør noe med det, vil det skape nye markeder og arbeidsplasser, sier Flåthen.

Cicero-forsker Anders Tjernshaugen mener nettopp koblingen mellom nærings- og miljøpolitikk gjennom en satsing på norsk miljøteknologi er hovedgrepet i LOs nye klimaplan.

Forandringskraft
Generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge mener LOs klimaplan markerer et tidsskille. Han mener LO hittil har vært «en klimadinosaur med en fossil politikk».

– Men hvis LO nå vil arbeide for bærekraftige arbeidsplasser, kan det bli en veldig viktig forandringskraft i klimaarbeidet, sier Hansson.

LO mener satsingen på CO2-rensing ved kraftverk er ett av de viktigste bidrag Norge kan gi til «den internasjonale dugnaden for klimaet». Videre krever LO at grunnfondet for energieffektivisering og fornybar energi blir tredoblet fram til 2012.

LO vil ha økt bruk av bioenergi og økt offentlig støtte til vindkraftprosjekter.
– Vi må ha konkurransedyktige støtteordninger for å få til en satsing på vindkraft, sier Flåthen, som tror vindmøller til havs kan bli en «stor framtidig energikilde».

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke forskuttere høstens klimaforhandlinger på Stortinget og vil derfor heller ikke love flere penger til fornybar energi.

Rushtidsavgift
LO legger også sin tyngde bak kravet om å innføre rushtidsavgift i storbyene for å få ned klimautslipp fra biltrafikken. Det blir møtt med jubel i miljøbevegelsen.

– Jeg er kjempeglad for dette. Nå er LO, NHO og hele miljøbevegelsen for. Hvem er mot? spør Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Stoltenberg holder fast ved sitt standpunkt om at kommunene selv skal få bestemme om det skal innføres rushtidsavgift.
– Hvorvidt det er et godt tiltak vil variere veldig fra kommune til kommune, og jeg vil ikke overprøve lokalpolitikerne, sier Stoltenberg.

WWFs Rasmus Hansson mener det er en total ansvarsfraskrivelse.
– LO gjør regjeringens standpunkt enda latterligere. Hvis Jens tar LO på alvor, kan han begynne på dette punktet, sier Hansson.

LO ønsker videre en betydelig satsing på kollektivtrafikk, herunder en oppgradering eller nybygging av jernbanenettet til høyhastighet.

Avventende
Selv om miljøbevegelsen er glad for at LO nå skjerper sin miljøretorikk, er den avventende til om klimaplanen virkelig vil føre til noen endring. Naturvernforbundets Lars Haltbrekken sier det gjenstår å se om vi får et grønnere LO som følge av den nye klimaplanen.

Rasmus Hansson understreker at «LOs fortsatte kjærlighet til gasskraftverk er stikk i strid med rimelig klimavett». Natur og Ungdom holder LO sterkt ansvarlig for de nye klimagassutslippene (over 1 million tonn CO2 per år) fra gasskraftverket på Kårstø som ble åpnet samme dag som LOs klimaplan ble lagt fram.

– LO har mye å bevise før de kan tas på alvor i klimapolitikken, sier Bård Lahn, leder i Natur og Ungdom.

Cicero-forsker Anders Tjernshaugen er på sin side overrasket over at det ikke står mer i LOs klimaplan om hvordan man kan begrense energiforbruket i bygg og næring.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger