Publisert 4. februar 2000

Regjeringen har mottatt en rapport som dels bygger på 20 år gamle hendelser. Det norske Veritas vurderer risikoen for oljeutslipp som betydelige lavere enn tidligere antatt med dagens teknologi.

– Den reelle miljørisikoen ved leteboring i Nordland VI vil være betydelig lavere enn tidligere antatt, dersom nyere tiltak tas med, sier seksjonsleder og marinbiolog i DNV, Ole øystein Aspholm.

DNV har utarbeidet den nye rapporten på oppdrag for Oljeindustriens Landsforening (OLF). I rapporten, som oilinfo.no har fått tilgang til, hevdes det at tidligere risikoanslag, er dels beregnet på grunnlag av 20 år gamle hendelser.

Den ferske DNV-rapporten tar utgangspunkt i miljørisikoanalyse for en hypotetisk leteboring i Nordland VI ut fra et scenario hvor tradisjonell analysemetode benyttes, og et annet der DNV tar utgangspunkt i de siste års risikoreduserende tiltak.

– Resultatene er oppløftende og viser inntil 75 prosent lavere miljørisiko for fiskeegg og -larver og tilnærmet 65 prosent lavere risiko for sjøfugl og sjøpattedyr. Dette er en betydelig reduksjon i miljørisiko, og dokumenterer at industriens forebyggende miljøarbeid har effekt, sier marinbiolog i OLF, Egil Dragsund.

åpen høring i juni
15. april mottok Miljøverndepartementet ved Erik Solheim felles rapport fra Faglig forum, Overvåkings- og Risikogruppen for Barentshavet – Lofoten. Her har en rekke offentlige direktorat og tilsynsmyndigheter samt forskere og eksperter uttalt seg om blant annet miljørisikoen ved leteboring i nordområdene.

– Denne rapporten er den faglige grunnsteinen for oppdatering av forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten. Dette er første gang vi oppdaterer en forvaltningsplan for et havområde, uttalte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, etter å ha mottatt rapporten.

Den opprinnelige forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten ble lagt fram i en melding til Stortinget våren 2006, og det er denne som skal oppdateres etter en åpen høringskonferanse i Svolvær 8. juni. I tillegg til miljøvernministeren, stiller også olje- og energiministeren samt fiskeri- og kystministeren opp her.

I hovedtrekk viser rapporten at viktige fiskeressurser er i god forfatning, men at bestanden av sjøfugl har endret seg negativt i urovekkende hastighet. Likevel konkluderes det med at sannsynligheten for ulykker eller oljeutslipp knyttet til skipstrafikk og petroleumsvirksomhet er lav, selv om miljømessige konsekvenser av slike hendelser kan være betydelige.

Fire prosent i Nordsjøen
I den nye DNV-rapporten hevdes det at redusert risikobilde hovedsaklig skyldes at dagens tiltak reduserer sannsynligheten for utblåsninger. I tillegg peker rapporten på at forebyggende tiltak blant annet reduserer utblåsningsvarigheten av olje, noe som har betydning for miljørisikoen for fisk.

– Rapporten viser at leteboring i Nordland VI har anslagsvis det samme risikonivået som de fleste brønner boret på norsk sokkel, sier Dragsund.

DNV har gått gjennom hendelser fra relevante deler av verden i perioden 1987 fram til 2007. DNV mener at 96 prosent av hendelser som kunne føre til eller førte til utblåsning, skjedde i den amerikanske delen av Mexicogulfen. Fire prosent skjedde i Nordsjøen.

årsaken til den lave prosentandelen i Nordsjøen, kan knyttes til krav og prosedyrer ved leteboring og til geologisk forhold, konkluderer DNV.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger