Publisert 4. februar 2000

Vinsj- og løftespesialistene i K. Lund ble lei av å lete etter et tilfredsstillende loggeverktøy for løfte- og inntrekksoperasjoner. Derfor utviklet de sitt eget.

I EGNE HENDER: K. Lund ble lei av klager fra kunder på
underleverandørenes Running Line Monitors, og utvklet
derfor sin egen. Hjernen bak er K. Lunds tekniske sjef
Tor Egil Nummedal (Foto: MAGNUS BIRKENES)

Det ligger mye ingeniørarbeid og sirlige utregninger bak enhver løfte- og inntrekksoperasjon offshore, være seg lasting, lossing eller undervannsoperasjoner. Verktøy som kan logge kraftbelastning på vaiere, lengde brukt og en rekke andre verdifulle erfaringsdata. Verktøy for å måle dette, såkalte Running Line Monitors (RLM), har vært på markedet i flere år, men K. Lund følte seg etter hvert nødt til å ta saken i egne hender.

– Vi fikk flere klager på verktøy levert av våre underleverandører; verktøy vi har brukt i ti år og har investert mye penger i. Vi fant derfor ut at det beste ville være å utvikle vår egen versjon. Vår versjon er, i tillegg til å være i stand til å logge alle data, også EX-godkjent for bruk i gassfylte områder, forklarer teknisk sjef for materialforvaltning i K. Lund, Tor Egil Nummedal, til Oilinfo.

– Det er også en HMS-fordel her, ved at man via RML-en får real time beskjed om når det skjer noe, hvorfor det skjer og hvor. Det er erfaringsdata som er mye verdt for brukerne, legger han til.

Kan nå ut
Selskapets nye RML ble testet på operasjoner utført av Simon Møkster Rederis «Strilborg» på Statoils Visund-felt i fjor høst, og er nå lansert for fullt i markedet. Både vaierdelen og den elektroniske loggeenheten er konstruert i lettmetall for mindre belastning, alt er produsert lokalt i Rogaland, og de komplette enhetene settes sammen av K. Lund selv.

– Det har vel tatt to-tre år å utvikle den ferdig. Nå har vi fire stykker ute på norsk sokkel, deriblant på Grane- og Sleipnerfeltene, og i løpet av våren skal vi produsere fem til for bruk på norsk sokkel

Kan dette også nå internasjonale markeder?

– Andre land, eksempelvis i Europa, har ofte mindre fokus på sikkerhetsaspektene som finnes som norsk sokkel, og dermed blir det ikke like interessant der. Vi ser derimot at Brasil er et stort marked, og vi har allerede informert brasilianske representanter om det vi nå kan tilby, forklarer salgssjef for K. Lunds utleieavdeling, Kjell Gjerdrum, til Oilinfo.

RLM kommer i fem ulike størrelser for å dekke wiredimensjoner fra 6-76mm tykkelse.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger