Publisert 4. februar 2000

Statoil planlegger å bruke opp mot ni milliarder på modifikasjonsarbeid i 2010.

og Henrik Arnestad Salthe

åPNER FOR FLERE:Henriette Undrum i Statoil sier
selskapet vil gjøre om kontraktstrukturen og
åpne for flere selskaper. (foto:HENRIK SALTHE)

30 prosent av dette deles ut utenom eksisterende rammekontrakter. Tittelen beste leverandør er ledig.

I løpet av de neste fem til sju årene vil halvparten av installasjonene på norsk sokkel ha passert sin opprinnelige levetid. Samtidig jobber oljeselskapene på spreng for å øke utvinningsgraden og levetiden til feltene. Det får følger.

Ifølge Statistisk sentralbyrås siste anslag, som ble lagt fram torsdag denne uken, kommer operatørselskapene til å investere nærmere 139 milliarder kroner på norsk sokkel i 2010. Dette er sju milliarder mindre enn forrige anslag. Nedgangen kommer nesten utelukkende innenfor letevirksomheten.

Investeringer til felt i drift er anslått til 73,1 milliarder kroner. Trekker man fra rekordhøye 39,2 milliarder kroner i produksjonsboring, står man igjen med 33,9 milliarder kroner i rene investeringer i produserende felt.

Rekordnivå også i tiden som kommer
I 2010 planlegger Statoil å bruke mellom åtte og ni milliarder kroner på modifikasjoner. Prosjektporteføljen er omfattende. Ifølge direktør for modifikasjoner og prosjekter i Statoil Nord, Henriette Undrum, er det rundt 1.000 modifikasjonsprosjekter i Statoils portefølje i 2009.

Ett av tiltakene selskapet gjør for få ned kostnadene, er å bryte ned store rammekontrakter i flere mindre kontrakter.

– Vi har i dag sju større vedlikeholds- og modifikasjonsrammeavtaler, hvor Aker Solutions står for rundt halvparten, mens Aibel har rundt 30 prosent. Reinertsen er også inne her. Ser vi på rammekontrakten for Tampen, er denne så stor at det er veldig få aktuelle leverandører som kan ta denne. Den ble inngått i 2001, og da var dette en god måte å gjøre det på, sier Henriette Undrum, til PetroNews.

– Nå vil vi imidlertid gjøre om strukturen slik at vi åpner opp for at flere selskaper skal kunne ta jobbene, sier Undrum.

I praksis betyr dette at kontraktene nå lyses ut per installasjon eller for mindre grupper av installasjoner i stedet for større områder. Får samme selskap kontrakter på flere installasjoner, kan de bakes sammen til en større kontrakt.

30 prosent av summen utenom rammekontrakter
Av de mellom åtte og ni milliarder kronene Statoil skal bruke på modifikasjonsarbeid neste år, går halvparten til vedlikeholds- og modifikasjonsleverandørene selskapet har inngått rammekontrakter med. En del av investeringspotten går også til borekontraktørene til Statoil. I sum betyr dette at rundt 30 prosent av modifikasjonspotten skal deles ut i kontrakter som ikke er en del av rammekontraktene.

Dette er et utdrag av en artikkel i siste nummer av vårt magasin PetroNews. Klikk her for å lese resten av artikkelen, og få vite mer om Statoils kontraktsstrategi, nye arbeidsprosesser og BP og ConocoPhillips’ syn på MMO-markedet i vår digitale magasinvisning.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger