Publisert 1. april 2008

Sent tirsdag kveld var partene i lønnsoppgjøret fremdeles langt unna en løsning på AFP-spørsmålet., Riksmeklingsmann Svein Longva

NTB

– Hovedlinjene er ennå ikke på plass slik at det kan bli en løsning, sa riksmeklingsmann Svein Longva da han møtte pressen tre timer før meklingsfristen klokken 24 .

– Har du tro på at dere kommer i havn innen fristen?

– Vi får se, tre timer er lang tid i en meklers liv. Partene ønsker en løsning og er innstilt på å mekle på overtid, sier Longva.

Partene, LO og NHO, jobber parallelt med både lønn og pensjon i meklingen. Riksmeklingsmannen opplyser at han har jevnlig kontakt med både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), men han sier det blir å ta vel hardt i å si at han mekler i en trekant.

Krav
Riksmeklingsmannen har ikke klar noen skisse til løsning, og partene er heller ikke er enige om hvilke AFP-krav de skal komme med i brevet som skal sendes regjeringen. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa tidligere på kvelden at regjeringen først må få et krav fra partene før han eventuelt går til opposisjonen for å be om at pensjonsforliket justeres slik at det kan bli en løsning på AFP-problemet.

Longva sier at det ikke er avklart om partene skal bli enige om både AFP og lønn før de sender sitt AFP-brev til regjeringen.

Utsettelse
Den mest sannsynlige AFP-løsningen ser ut til å innebære en utsettelse av levealdersjusteringen og mer penger til dem som går av med AFP ved fylte 62 eller 63 år, slik at de ikke skal tape på den AFP-modellen som regjeringen foreslår.

En utsettelse av levealdersjusteringen fra 2010 til 2016 kan være aktuelt, ifølge Dagsavisen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger