Lønnsfest i Statoil

Til tross for masseoppsigelser og negative resultater, fikk konsernledelsen i Statoil nesten 20 millioner kroner mer i lønn i 2015 enn året før, melder Klassekampen
Publisert 18. juli 2016

Tusenvis har mistet jobben og alle ansatte har fått tilbud om sluttpakker i Statoil.
På toppen har de imidlertid merket lite til oljenedturen.

I 2015, et år med milliardnedskrivninger og negative kvartalsresultater, økte konsernledelsens samlede lønn med nesten 20 millioner kroner. De 13 medlemmene av konsernledelsen fikk en samlet skattbar lønn på 86,7 millioner i fjor, mot 67 millioner året før (da det var 11 medlemmer av konsernledelsen).

I fagbevegelsen skaper Statoil-ledelsens lønnsfest sinne. LO-topp Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, er mer enn oppgitt over at tre Statoil-sjefer fikk over 14 millioner kroner i lønn i et år med store oppsigelser.

Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum (foto: Fellesforbundet)
Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum (foto: Fellesforbundet)

– Det er en ukultur i Statoil. Dette føyer seg inn i rekken av eksempler på at Statoil er et selskap utenfor kontroll og styring, sier han til Klassekampen.

– Det er trist og skuffende at ikke lederne tar samfunnsansvar og stiller opp på den dugnaden som er nå, når vi har hatt fall i oljepris og utfordringer med sysselsettingen.

Endringer i lønnsmodellen
Statoils informasjonssjef Bård Glad Pedersen forteller at det nå er gjort endringer i den prestasjonsbaserte lønnen til toppledelsen, slik at den bedre skal gjenspeile resultatene.

«Vi har innført en terskelverdi som innebærer at variabel lønn kan reduseres eller bortfalle dersom resultatene er lave, og vi har etablert en resultatmodifikator slik at våre resultater sammenlignet med våre konkurrenter får enda større innvirkning på bonusutbetalingene. Generalforsamlingens beslutning om å innføre en resultatmodifikator bidrar til å sikre at variabel lønn gjenspeiler selskapets prestasjoner. Myndighetenes retningslinjer for fastsettelse av lønn til ledere understreker også at «det skal være en klar sammenheng mellom de mål som ligger til grunn for den variable lønnen, og selskapets mål», skriver Bård Glad Pedersen i en e-post til Klassekampen

Nyhetsbrev fra Petro.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger