Publisert 2. oktober 2013

… og det er det flere som har ventet på., Ledernes rapport fra i vår. (Skjermskudd: Lederne)

På mandag signerte partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre en avtale som danner grunnlaget for at de to førstnevnte kan danne regjering, med de to sistnevnte som støttepartier. Et av de mest omtalte punktene i avtalen er at LoVeSe ikke skal konsekvensutredes i perioden 2013-2017.

LES MER: Ofret LoVeSe for regjeringsavtale

I samme avsnitt heter det imidlertid også at det skal etableres en miljøbase/oljevernbase i Lofoten og Vesterålen. Og dette er det flere som har ventet på.

– Kan bidra til fremtidig åpning

Organisasjonen Lederne presenterte før sommeren en rapport der hovedbudskapet var at det bør etableres et senter for oljevernberedskap i Nord-Norge. Statoil-ansatt og tillitsvalgt i Lederne, Per Helge Ødegård, er fornøyd med at det nå kommer på plass.

– Fra et faglig perspektiv er ikke teknologien innenfor oljevern god nok. Med et kunnskapssenter kan man få frem mye bedre teknologi med forbedret utstyr, og få like mye fokus på oljevern som oljeproduksjon, sier Ødegård til Petro Media News.

At den kommende oljevernbasen skal ligge i Lofoten og Vesterålen er en klar fordel, ifølge Ødegård, og ikke bare fordi det vil skape lokale arbeidsplasser.

– Det er en fordel å ha basen der det allerede er diskusjoner om en utredning. Nå ble det nei denne gang, og da er det viktig å benytte anledningen de neste fire årene til å få teknologien på plass, teste den ut og få bedre kunnskaper. Dette kan bidra til at det blir lettere å få gjennom konsekvensutredning neste gang.

Han påpeker at konsekvensutredning ikke er det samme som oljeproduksjon, og mener at en utredning er helt nødvendig for å få kunnskaper om best mulig oljevern.

– Bør åpnes på sikt

Ødegård er ellers helt klar på at man bør ha et mål om å åpne havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen for oljeutvinning, og spår et dystert utfall om det ikke skjer innenfor rimelig tid.

– Basert på de områdene som er åpnet for utvinning i dag vil vi få en bratt nedgang i 2025. Da vil oljeproduksjonen strupes og skatteinntektene til Staten vil falle drastisk, med tilhørende konsekvenser, sier Ødegård.

Oddekalv: Ingen unnskyldning for å ikke ha oljevern

Leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, mener det er på høy tid at man får på plass oljevern i havområdene utenfor Senja og Vesterålen, men ikke hovedsaklig på grunn av fremtidig petroleumsvirksomhet..

– Oljevern bør på plass uavhengig av om det blir åpnet for oljevirksomhet. Dette på grunn av den omfattende skipstrafikken som allerede går i området, sier Oddekalv til Petro Media News.

– Det finnes ingen unnskyldning for å ikke ha oljevern på plass, og det er for sent når ulykken først er ute, sier han.

Dette var forøvrig også tema i en kommentar Petro-redaktør Bjørn Tore Bjørsvik skrev i vinter.

– Kan aldri bli bra nok

Fylkesleder for Venstre i Nordland, Arne Ivar Mikalsen, tror ikke det er mulig å få god nok beredskap til å hamle opp med en oljekatastrofe i Lofoten eller Senja.

– Beredskapen kan bare bli bedre, mens naturen alltid vil være sterkere. Du kan jo se for deg hvordan det vil være å håndtere oljesøl midtvinters i mørket mens meterhøye bølger slår inn mot land.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger