Publisert 4. februar 2000

Utbygging av Barentshavet, Lofoten og Vesterålen er ikke to forskjellige ting, det må ses i sammenheng, sier direktør i North Energy. Han tror på LoVe som knutepunkt.

TO LUVAER I åRET: Knut Aaneland i North Energy tror vi må finne to Luvafunn i året om gassproduksjonen skal opprettholdes. Foto: Magnus Vågen Birkenes/Bjørn Tore Bjørsvik

En utbygging i Barentshavet må ha eksportløsning for gass på plass i tilfelle funn, noen vil ha LNG, mens andre vil ha rørledning. Interessen for å ha norsk gass i rørledning gjennom finsk og russisk territorium er tilstede, men også norsk territorium er mest nærliggende. Knut Aaneland er direktør i North Energy, og han tror Lofoten og Vesterålen er en nødvendig del av en eventuell utbygging i Barentshavet.

– Vi kan se for oss en organisk løsning med forlengelse av rørledning sørfra, sier Aaneland.

Les mer: Dypt vann og røft vær utfordrer Luva

Diversifiserte gassleveranser
Denne rørledningen vil dermed gå fra Norskehavet, via Statoil Luva og videre nord, for å bringe gassen sørover og ut i Europa. Han påpeker at norsk gass er viktig i Europa, og at det med diversifiserte gassleveranser gir trygghet på kontinentet.

Les mer: Gassco: – Problematisk gassframtid

– Hvorfor bygger russerne Nord Stream og South Stream? Det er for å hindre at all gassen går igjennom Ukraina og Hviterussland, sier Aaneland, mens han understreker viktigheten av å kunne levere fra norsk side.

Les mer om nye gassruter i Europa i vår magasin PetroNews HER

To Luvaer i året
Og at rørledningen som planlegges fra Luva i Norskehavet kan brukes til noe mer fornuftig enn kun eksport fra dette feltet er vesentlig. Aaneland sier klart i fra at det må gjøres mer funn på norsk sokkel for å kunne levere til Europa, og at Luvastørrelsen på 15 bcm er ønskelig.

– Vi må finne to Luvaer i året for å kunne møte behovet. Industriell bruk av gass vil komme som erstatning for kull, og vi må være klare, forteller Aaneland.

Aaneland påpeker at han tror aktiviteten i det nye delelinjeområdet vil gå raskt forbi Shtokman-aktiviteten, og at rørledningen som gjøre klar mellom Murmansk og Europa, gjennom Finland, vil etter alt å dømme frakte gass fra det nye området før det frakter gass fra Shtokman sørover.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger