Publisert 4. februar 2000

Statoil-sjef Helge Lund mener verden også trenger canadisk oljesand for å få nok energi. Ny teknologi skal kutte utslippene med 40 prosent innen 2025.

Helge Lund vrir om på etikk-kritikken mot oljeselskapet, og peker på at 1,6 milliarder mennesker i dag ikke har tilgang på energi, skriver Aftenbladet .

I gårsdagens Stavanger Aftenblad oppfordret tidligere Statoil-styreleder Inge Johansen og Svein Tveitdal regjeringen til å beordre Statoil til å trekke seg ut av oljesand.

Bakgrunnen er at klimautslippene ved utvinning av oljesand er flere ganger større enn ved vanlig oljeutvinning.

Planlagt satsing
Statoil-sjef Helge Lund svarer generelt på kritikken ved å vise til at oljesand ikke er noe Statoil har gått inn i på impuls.

– Det ligger nøye planlegging og analyser bak vår investering, som er basert på at verden har store behov for energi framover. Vi vil bruke vår erfaring og innfallsvinkel til å drive forretning og slik bidra til mer økonomisk effektiv drift som også er mer klimavennlig. Statoil vil redusere CO2-utslippene for oljesand med 40 prosent per fat. Vi mener vi kan bidra ved å gjøre industrien bedre, sier Helge Lund til Aftenbladet.

Heller fornybart?
Inge Johansen mener som Lund at verdens fattige trenger tilgang på energi for å komme ut av fattigdommen, men at Norge ikke har en oppgave med å forsyne den fattige delen av verden med olje.

– Om Norge skal ha en slags misjonsrolle, bør vi heller skaffe de fattige energi som er bærekraftig og som gir små klimautslipp. Vi bør heller fremme fornybar energi, uttalte Johansen.

Helge Lund sier til Aftenbladet at Statoil ikke kan lukke øynene for utfordringene som er knyttet til utvinningen av olje og gass.

– Derfor har vi også satt helt konkrete mål for CO2-utslippene ved vår produksjon. Vi tar klimautfordringen meget seriøst, og ønsker å bli enda bedre, sier Lund.

Vil ikke blande roller
Siri Meling (H), nestleder i Stortingets energi- og miljøkomite, mener derimot at det ville være «en uting» om staten skulle blande roller i forhold til politikk og sitt eierskap i Statoil.

– Statoil har bygget seg opp til et betydelig oljeselskap nasjonalt og internasjonalt. Om staten skulle blande seg inn, ville det være en hemsko. Selskaper opererer innenfor det som er lover og regler i Canada, som ikke er noe u-land. Dersom Statoil lykkes med sine ambisjoner om å få ned utslippene knyttet til produksjonen, vil det ha stor betydning for klimaet, sier Meling.

– De reservene som ligger i ukonvensjonelle kildene er så store og vil bli utvunnet uansett. Da er det bedre at Statoil med sitt fokus på klimautslipp gjør det.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger