Publisert 4. oktober 2006

Regjeringen skryter av de nye gasskraftplanene på Skogn, men vil ikke love økonomisk støtte. Utbygger Industrikraft Midt-Norge trenger mellom 1,5 og 1,8 milliarder i statsstøtte for å bygge gasskraftverk i Nord-Trøndelag.

NTB

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) er orientert om planene, men han avviser at regjeringen alt har lovet økonomisk støtte.

– Det er et spennende prosjekt. Jeg vil ha samtaler med Industrikraft Midt-Norge for å se om det er mulig å realisere, men vi har ikke hatt noen form for drøftinger om økonomi. Det ber om et betydelig beløp, sier Enoksen til NTB.

– Vil du kreve CO2-rensing av gasskraftverket?
– Regjeringen har lovet å bidra til CO2-håndtering. Det er interessant å se prosjektet i sammenheng med arbeidet med en verdikjede og planene på Tjeldbergodden. Men her er det et betydelig stykke igjen å gå før vi kan gi svar på alle spørsmål, sier Enoksen.

Full LO-støtte
LO støtter fullt ut gasskraftprosjektet. LO-leder Gerd-Liv Valla sier at prosjektet vil være et avgjørende bidrag til å skaffe sårt tiltrengt energi til et område der det allerede er kraftunderskudd. Samtidig vil det bidra til industriutvikling i regionen.

– Kombinasjonen av bio og naturgass gjør det til et fremtidsrettet og viktig miljøprosjekt, sier Valla.
Hun ber regjeringen følge opp initiativet fra Industrikraft Midt-Norge slik at gasskraftverket i kombinasjon med biobrenselkraftverket på Skogn blir bygd.

– Spaden bør i jorda snarest mulig, sier Valla, som roser utbyggerne for å legge til rette for CO2-håndtering straks dette er mulig, til tross for at konsesjonen ikke pålegger rensing.

Høyre fornøyd
Høyres Børge Brende er glad for at Industrikraft Midt-Norge ser ut til å realisere planene om et gasskraftverk på Skogn i Nord-Trøndelag.

Konseptet som ble presentert onsdag, er bare halvparten så stort som det opprinnelige, men Brende er fornøyd med at det nå kan bli virkeliggjort. Han synes også det er interessant at det kobles med et miljøvennlig bioenergiverk.

Midt-Norge er på vei mot et kraftunderskudd på 9 TWh innen 2010. Prosjektet til Industrikraft vil gi 3,3 TWh kraft og 0,3 TWh varme. Derfor vil det ikke alene redde Midt-Norge fra en kraftkrise.

– Arbeidet med annen energiproduksjon må fortsette, blant annet Statoils planlagte gasskraftverk på Tjeldbergodden og ulike prosjekter med fornybar energi i landsdelen. Industrikraft Midt-Norges planer er ett av flere viktige bidrag til å løse forsyningssituasjonen, sier Brende.

Bra men ikke best
Fremskrittspartiet er positiv til de nye kraftplanene på Skogn, selv om partiet mener en utbygging på Tjeldbergodden eller i Fræna ville ha vært langt bedre for å løse en problematisk energisituasjon i Midt-Norge.

Partiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, tror likevel ikke et kombinert gass- og biobrenselkraftverk på Skogn alene vil løse energikrisen i Midt-Norge.

Han ser ikke bort fra at en støtte til biobrenselanlegg kan komme i statsbudsjettet og at dette er bakgrunnen for at Industrikraft Midt-Norge lanserer en kombinasjonsløsning nå, to dager før statsbudsjettet legges fram.

– Men jeg frykter at miljøvernminister Helen Bjørnøy kan se på dette nye kraftprosjektet på Skogn som et helt nytt prosjekt, og derved kreve CO2-rensing.

Det er lansert to andre gasskraftprosjekter i Midt-Norge, et på Tjeldbergodden og et i Fræna kommune, ikke langt fra ilandføringsstedet for gassen fra Ormen Lange-feltet.

Biofond
Nye statlige støtteregler for fornybar energi er bakgrunnen for at Industrikraft Midt-Norge vil kombinere sin tidligere gasskraftkonsesjon med et biobrenselkraftverk.

Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann, Tore Nordtun, sier til NTB at det i statsbudsjettet er tilrettelagt for et statlig fond på ti milliarder kroner som skal stimulere til utvikling og bruk av fornybare energikilder. Dette fondet skal senere bygges ut til 20 milliarder kroner.

Nordtun mener at Skogn-kraftverket ikke er optimalt med hensyn til energibehovet i landsdelen. Det store behovet ligger i Møre og Romsdal.

– Men kostnaden vil være større ved ikke å gjøre noe i Skogn. Markedet alene vil ikke løse strømkrisen i Midt-Norge. Her må samfunnet være med på en eller annen måte, og i dette perspektivet kan dette være et fremtidsrettet energiverk med en kombinasjon av gass og biobrensel, sier Nordtun.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger