Publisert 29. mai 2007

Russiske Lukoil vil erstatte fallende oljeproduksjon fra Nordsjøen med store olje- og gassforekomster fra Kaspihavet.

Av: Alex Krohl, Murmansk

Foto: Lukoil

Det største russiske private oljeselskapet Lukoil har åpnet en ny olje- og gassregion på kontinentalsokkelen nord i Kaspihavet. Ressurser i denne regionen estimeres som 1,87 milliarder fat olje og over 500 milliard kubikkmeter gass. Hovedressursene av olje ligger i Filanovskogo-feltet og det meste av gassen finnes i Khvalynskoe-feltet.

Feltene består av lett olje med lavt svovelinnhold. Ressursene ligger nær eksisterende infrastruktur, noe som gjør det enklere å eksportere oljen til verdensmarked. Lukoil er
dessuten medeier i rørsystemet Caspian Pipeline Consortium (CPC).

Lukoils president Vagit Alikperov sier at selskapet vil øke sin andel i det europeiske oljemarkedet, som erstatning for fallende oljeproduksjon i Nordsjøen. I følge selskapets årsrapport, som ble offentliggjort forrige uke, vil selskapet investere massivt i Europa.

”Vi er interessert i aksjedeltagelse, spesielt i oljeraffinerier. Vi vurderer prosjekter både for å kjøpe virksomheter og delta i aksjekapital i lag med våre kolleger. I dag har selskapet et bredt detaljnettverk i Øst- og Vest Europa. Vi skal utvide dette nettverket på Balkan-halvøya, i tidligere republikker av Jugoslavia og i Tyrkia”, står det i årsrapporten.

– Vi kan lykkes, fordi vi kommer både med investeringer og råstoff som Europa har stort behov for og fordi den europeiske oljeproduksjonen synker. Vårt selskap er en pålitelig partner, sier Alikperov til den russiske nyhetskanalen Vesti.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger