Publisert 4. februar 2000

StatoilHydros konsernsjef Helge Lund mener at oljeindustrien må fokusere mer på standardløsninger. – Oljeindustrien må bli mer industriell, sier Lund.,

TESTER: Konsernsjef Helge Lund prøver ut en av
de splitter nye lugarene i Gjøa-plattformens
boligmodul. (Foto: HENRIK SALTHE)

Gjøa-utbyggingen er det største industriprosjektet i Norge for tiden, og tirsdag ble boligmodulen til plattformen høytidelig åpnet av StatoilHydros konsernsjef Helge Lund.

– Dette er noe av det mer motiverende jeg har gjort denne uken, sa Helge Lund under åpningen, med klar referanse til stormen rundt Hydros Libya-engasjement.

Fremtiden
Konsernsjefen var dog mest interessert i å legge fortiden bak seg, og se fremover.

– Vi vil ikke få så mange prosjekter som er like store som Gjøa i fremtiden, men det vil komme noen, og da tror jeg det er viktig å fokusere på at vi tar i bruk fungerende løsninger. Det er på tide at sektoren i større grad blir industrialisert, sa Lund.

Han mener at dette særlig er et poeng i et så modent område som det den norske kontinentalsokkelen er:

– Jeg ser for meg at utviklingen kommer til å gå i to retninger: I ferske områder, for vår del i utlandet, blir de nye feltene man setter i produksjon stadig mer kompliserte. For å få disse i produksjon trenger vi selvfølgelig innovasjon. I Norge ser vi derimot stadig flere små prosjekter, og da er det viktig at industrien blir stadig mer standardisert, stadig mer effektivisert og stadig mer industriell, sier Lund til Oilinfo.

– Slik tror jeg også vi vil øke kvaliteten, fortsetter konsernsjefen.

– Tror du at stadig teknologiutvinning brukes av leverandørene for å drive prisene oppover?

– Den kostnadsøkningen vi har sett i bransjen i det siste kommer primært av liten kapasitet. Når det er sagt, er det viktig at man finner en balanse i arbeidet og hele tiden optimaliserer det en holder på med, sier Lund til Oilinfo.

Fra Stavanger til Stord?
Mye av arbeidet i forbindelse med Gjøa-utbyggingen utføres på Stord. Feltet skal bygges ut med fem subsea brønnrammer og en halvt nedsenkbar plattform. Selve skroget på plattformen bygges av Samsung Heavy Industries i Sør-Korea, men plattformen vil sammenstilles på Stord om ett år til.

SVæRE SAKER: Boligmodulen skal være helt ferdig
neste sommer. (Foto: HENRIK SALTHE)

– Ser vi en dreining mot at stadig mer aktivitet flyttes fra Stavanger-regionen og til Stord?

– Det er veldig høy aktivitet på Stord nå, både med «Aker Barents» og «Aker Spitsbergen» som ligger her, Gjøa-utbyggingen og Troll A-prosjektet. Men jeg kan ikke si at det er en klar trend, dette får konkurransen i markedet avgjøre på lengre sikt, sier Helge Lund til Oilinfo.

Boligmodulen til Gjøa-plattformen skal være helt ferdig neste sommer, og plattformen skal sammenstilles om ett år til. Om alt går etter planen, vil plattformen slepes ut på feltet i april 2010, og man vil ha stabil produksjon fra Gjøa fra oktober 2010. Gjøa-utbyggingen består også av en tie-in fra tre brønnrammer på Vega, og den totale prislappen på utbyggingen er 37 milliarder kroner.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger