Lundin: De gamle riggene er eldst

Publisert 13. juni 2013

Lundins boresjef Johan Bysveen synes de gamle riggene borer best. I tiden fremover skal de bore 10-12 letebrønner per år, og boresjefen ser flere utfordringer.,- Som nykommer på norsk sokkel i 2004, og jeg som kom inn i 2005, var det første målet å bore én brønn i Nordsjøen, fortalte boresjef i Lundin, Johan Bysveen.

Fant Edvard Grieg
– Men hvordan skulle vi skaffe en rigg? Markedet var helt svart. Da fant vi en løsning gjennom AGR, og dannet et konsortium. Det var flere nykommere i konsortiet, og vi fikk ordnet Bredford Dolphin. Den lå i UK, ble dratt til Gdansk for oppgradering og SUT. Vi boret brønn nummer to med denne riggen i Norge. Da fant vi Edvard Grieg, fortalte Bysveen foran de 300 deltakerne på Riggkonferansen.

Men selv om klarer å ordne rigg gjennom et konsortium, er det også utfordringer.

Må vise stor fleksibilitet
– Vi har erfaring med store konsortier. Men det er ikke bare bare å koordinere et sånt. Man må vise stor fleksibilitet. Men vi har hatt godt samarbeid med Marathon, da vi skrev toårskontrakt med Songa Dee. Vi har også samarbeidet mer med Marathon, og har klart å være forholdsvis fleksible. Vi skrev også treårskontrakt med Transocean Winner. Da ble Talisman med også. I utgangspunktet hadde vi ett år hver, men vi og Marathon brukte den mesteparten av tiden. Vi boret avgrensning på Edvard Grieg, og fant Johan Sverdrup i 2010, sa Bysveen. Og legger nøytralt til.

– Da ble det god stemning.

10-12 brønner i året
Bysveen kunne også fortelle om en del av leteaktiviteten som kommer for Lundin fremover.

– Det ser ut som at Lundin vil bore 10-12, kanskje 14 letebrønner per år, i tillegg til produksjonsboring. Det vi har sikret av riggkapasitet er Bredford Dolphin. Vi skal bore 12 brønner til med den, og vi kan forlenge med totalt fem til. Vi har også signert en kontrakt med Island Innovator. Det gjorde vi i mai i fjor. Den ligger på Hanøytangen. Mange vil nok også spørre seg om når får vi riggen. Men som kjent var det en hendelse for en tid siden, og noe elektrisk utstyr må byttes ut. Vi håper uansett å få rigg tidlig i august, sa han.

Vil ha brønnbaserte kontrakter
I tillegg pekte Bysveen på at de har tre brønner igjen å bore med Transocean Arctic, der de er i et konsortium med Wintershall og VNG.

– Vi har tre brønner igjen å bore med denne. Kontrakten løper til 2015, sa han, og pekte på én av hovedutfordringene på riggmarkedet slik han ser det: Tidsbaserte kontrakter.

– Tidsbaserte kontrakter er ikke optimalt. Vi forstår at borekontraktøren må vite omtrent hvor lang tid det tar, men det betyr mye for oljeselskap å ha brønnbaserte kontrakter, sa han.

I tillegg har også Lundin en god del produksjonsboring på plakaten.

– Vi har en kontrakt med Rowan på en jack-up. Vi vet ikke helt hvilken rigg det blir. Denne skal bore 15 brønner på Edvard Grieg.

I tillegg til at det er utfordringer knyttet til langtidskontrakter, mener Bysveen det er andre ting som kan være vanskelig knyttet til rigg.

– Det er høye kostnader også. Samt at en fremtidig utfordrin vil være kompetanse på personell. På våre rigger virker det som at det har vært bra og lite gjennomtrekk. Jeg har inntrykk av at det er godt miljø om bord, sa han.

– En annen ting er avansert riggutstyr. Hvilke rigger er vi best tjent med? De gamle, eller de nye og moderne. Personlig mener jeg at de gamle riggene fortsatt er eldst. De borer bra.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger